Indyk ze szparagami

Indyk ze szparagami
Indyk ze szparagami
Sezon szparagowy powoli dobiega do końca, więc warto wykorzystać okazję na kupienie tego przysmaku na lokalnych straganach. Dziś propozycja na banalnie proste danie, które z łatwością możecie przygotować na szybko po pracy. Idealny sposób na zaskoczenie bliskich i znajomych prostą potrawą, która uda się na pewno każdemu:)


 

 

 

Przepis na indyka ze szparagami


 

Składniki:


  • 4 plastry piersi z indyka,
  • pęczek białych szparagów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml sosu pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów)
  • kilka liści świeżej bazyli,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Wykonanie:


Pierś z indyka usmażyłam na patelni z obu stron. Posypałam delikatnie solą i pieprzem.
W międzyczasie do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuciłam obrane i pokrojone w kawałki szparagi. Podgotowałam je przez około 5 minut i odcedziłam.
Na patelni podgrzałam sos pomidorowy, dorzuciłam posiekane ząbki czosnku i porwane listki bazylii. Całość doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę poddusiłam. 
Indyka ułożyłam na talerzu w towarzystwie szparagów i sosu pomidorowego (Coraz częściej w menu restauracji gości to cudowne słowo " w towarzystwie" - tak aby żaden ze składników nie czuł się samotny. Trio na moim talerzu okazało się wyborowym towarzystwem:)
Smacznego:)

Indyk ze szparagami
Indyk ze szparagami
Indyk ze szparagami
Indyk ze szparagami

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Dziś w roli głównej najlepszy przysmak dzieciństwa, jaki można było upolować w domowym ogródku. Zakradasz się po cichu (najlepiej samemu - jeśli jednak masz rodzeństwo jest to praktycznie niemożliwe:) Wyłamujesz kawałek (lub też kilka w zależności od apetytu i siły w rączce:) i biegniesz do kuchni. Po drodze oczyszczasz łodygę z "opakowania" i niczym super zdobywca wsypujesz trochę cukru do kubka. "Maczasz" łodygę w cukrze i krzywisz się zajadając. Pyszne:)
Pozostają wspomnienia i zamiłowanie do prawdziwego kwaskowatego smaku rabarbaru, ale nie w wersji przesłodzonego ciasta, które tłamsi istotę rabarbaru.
Jeśli macie ochotę na powrót do dzieciństwa upieczcie koniecznie. Dzień Dziecka niedługo a wiadomo, że w każdym z nas wiele z tych dzieci pozostało.


Przepis na ciasto z rabarbarem


Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia.

Wykonanie:


Do miski (może być też stolica) wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodałam margarynę i jajka a następnie całość dokładnie posiekałam nożem. Ciasto szybko zagniotłam i podzieliłam na dwie części - jedną mniejszą a drugą większą, i włożyłam na 30 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie rabarbar obrałam i pokroiłam w centymetrowe kawałki.
Wyłożyłam papierem do pieczenia dużą blachę i starłam na tarce jarzynowej większą porcję ciasta. Ciasto włożyłam na około 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Przed wyłożeniem rabarbaru podpieczone ciasto równomiernie posypałam bułką tartą, tak wciągnęła ewentualny sok z rabarbaru. Rozłożyłam rabarbar wymieszany z cukrem trzcinowym i cynamonem. Podpiekałam kolejne 10 minut. Następnie starłam pozostałe ciasto i piekłam jeszcze 10 minut. Po ostygnięciu całość posypałam cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Kawałek ciasta z rabarbarem
Kawałek ciasta z rabarbarem
Kawałek ciasta z rabarbarem
Kawałek ciasta z rabarbarem

Pierś z indyka zapiekana z warzywami

Pierś z indyka zapiekana z warzywami
Pierś z indyka zapiekana z warzywami
Dziś przepis na super proste i super smaczne danie. Nie trzeba się zbytnio napracować, a pojeść smacznie można. Proste? Proste. Jeśli nie wiecie czym zaskoczyć dziś Wasze mamy to My na to super sposób mamy:)
Danie to świetna propozycja zarówno dla tych dbających o linię, jak i tych którzy lubią "porządnie zjeść".
Smak nas zachwycił, więc i Wam polecamy:)




 

Przepis na pierś z indyka zapiekaną z warzywami


Składniki:

  • 300 dkg piersi z indyka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 8 pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 4 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 średnich młodych ziemniaków,
  • zielona czubryca,
  • pieprz kolorowy,
  • chili,
  • sól morska,
  • olej.

Wykonanie:

Pierś z indyka umyłam i pokroiłam w około centymetrowe plastry. Następnie delikatnie natarłam olejem i posypałam świeżo mielonym pieprzem kolorowym i chili. Mięso ułożyłam na foli aluminiowej, dokładnie owinęłam, a następnie delikatnie poklepałam, aby przyprawy lepiej wniknęły w mięso. Włożyłam do lodówki na około 25-30 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Ziemniaki i marchewkę obrałam i pokroiłam w kawałki. Paprykę i cukinię pokroiłam w około centymetrowe plastry. Pieczarki i czosnek wykorzystałam w całości. Warzywa wrzuciłam do garnka, posypałam czubrycą, sola morską i polałam olejem. Całość dokładnie wymieszałam.
Do przygotowanych dwóch rękawów do pieczenia wyłożyłam po połowie mięsa, a następnie po połowie warzyw. Dokładnie zawiązałam z dwóch stron i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)

Indyk w przyprawach
Indyk w przyprawach


Indyk przed włożeniem do lodówki
Indyk przed włożeniem do lodówki

Pocięty zamarynowany indyk
Pocięty zamarynowany indyk
Warzywa w przyprawach
Warzywa w przyprawach
Pierś z indyka zapiekana z warzywami

Makaronowe łódki ze szpinakiem i sosem rabarbarowo-śliwkowym



Makaronowe łódki ze szpinakiem
Makaronowe łódki ze szpinakiem
Iście letnie upały za oknem, nie sprzyjają spędzaniu czasu w kuchni. Kuszą wypady do lasu, czy nad jezioro, gdzie można się ochłodzić i przyjemnie spędzić czas na powietrzu. Powiew świeżości znad jeziora i czego chcieć więcej:)
Woda i jezioro stały się inspiracją do przygotowania dzisiejszego super szybkiego dania. Całość można przygotować dosłownie w pół godziny, a resztę dnia spędzić na błogim relaksie:)


Przepis na makaronowe łódki ze szpinakiem i sosem rabarbarowo-śliwkowym.


Składniki:

 

  • 1 opakowanie makaronu muszle (w dzisiejszym przepisie będą łódkami:),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 kostka sera feta,
  • 0,5 dużej śmietany 12%,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 7 suszonych śliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:


Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie i rozłożyłam na desce, tak aby ostygł. Szpinak wrzuciłam do garnka, dodałam wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dusiłam około 10 minut. Dodałam śmietanę, a następnie pokrojony w kostkę ser feta. Podgotowałam jeszcze około minutę i zdjęłam z ognia.
W międzyczasie pokroiłam w kostkę obrany ze skórki rabarbar. Podlałam go odrobiną wody i wrzuciłam suszone śliwki. Dusiłam na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do makaronowych łódek łyżeczką nałożyłam szpinakowego farszu. Tak przygotowane łódki ułożyłam na sosie rabarbarowo-śliwkowym, który nadał potrawie lekko winnego smaku.
Smacznego:)


Makaronowe łódki
Makaronowe łódki
Makaronowe łódki ze szpinakiem i sosem rabarbarowo-śliwkowym
Makaronowe łódki ze szpinakiem i sosem rabarbarowo-śliwkowym

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora
Zupa krem z pora
Dziś przepis na szybką, delikatną i lekką zupę krem z pora. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, zwłaszcza przy takiej pogodzie jak dziś.
Zupa z pora jest lekkostrawna, a jej główny bohater por przepełniony mnóstwem dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Świetnie sprawdza się przy wszelkiego rodzaju zatruciach, wzmacnia układ nerwowy, pomaga przy anemii, jest również afrodyzjakiem:) Stanowi coraz bardziej popularne warzywo i coraz częściej gości na naszych stołach. Więcej na ten temat możecie poczytać tutaj
Przepis, który dziś podaję wymyślił mój mąż - niezastąpiony również w kuchni:):)

Przepis na zupę krem z pora


Składniki: 

  • 2 - 3 pory (głównie biała część, ale może być trochę zielonej),
  • 4 korzenie pietruszki,
  • 1/4 kostki masła,
  • natka pietruszki,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • szczypta chili,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (można pominąć),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej.

Wykonanie:


Pory drobno posiekałam i udusiłam w garnku z dodatkiem czosnku, masła i soli. Kiedy pory zmiękły dodałam posiekaną natkę pietruszki i pokrojony drobno korzeń. Całość zalałam wodą i gotowałam około 10 minut. Następnie dodałam pozostałe składniki i gotowałam jeszcze około 15 minut. Zupę zblendowałam i podawałam z keksem śmietany.
Smacznego:)

Pocięty por
Pocięty por
Pocięty korzeń pietruszki
Pocięty korzeń pietruszki

Zupa krem z pora
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora
Zupa krem z pora
Inny przepis z wykorzystaniem pora to łosoś na parze z porowym puree.

Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki

Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki
Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki
Fascynacja pasternakiem trwa. Dziś proponuję Wam pyszny, pożywny i super zdrowy sok, który doda Wam energii i usprawni przemianę materii. Szklanka soku z powodzeniem zastąpi podwieczorek, lub kolację tym, którzy liczą kalorie:)
Dodatek grejfruta sprawi, że sok będzie miał lekko gorzkawy smak, ale w zamian wniesie witaminę C, E, PP, B, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, potas itd. Powinniście zjadać przynajmniej jeden grejfrut dziennie  zwłaszcza jeśli jesteście na diecie lub chcecie oczyścić wątrobę, jak również zwiększyć odporność organizmu. Więcej na temat właściwości grejfrutów możecie przeczytać tutaj
Dodatek pietruszki sprawia, że sok zyskuje dodatkową porcję witaminy C i mnóstwo żelaza.
Wypijcie szklankę soku dziennie, a na pewno bardzo szybko zauważycie jak korzystnie wpłynie to na Wasz organizm.


Przepis na sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki



Składniki:

  • 3 korzenie pasternaku,
  • 1 grejprut,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • spora garść natki pietruszki,
  • 2 jabłka

Wykonanie:


Owoce i warzywa dokładnie umyłam, pokroiłam i przecisnęłam przez wyciskarkę. Sok najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Proste i zdrowe - czego chcieć więcej:) Konsystencja soku nie jest jednolita głównie za sprawą wyciśniętego pasternaku, ale za to sok jest pożywniejszy.
Smacznego i na zdrowie:)

Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki
Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki
Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki
Sok z pasternaku, grejfruta i pietruszki

C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-grejpfrut-najzdrowszy-z-cytrusow,nId,768787?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas

Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/porady/news-grejpfrut-najzdrowszy-z-cytrusow,nId,768787?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...