Dorsz z parowanymi warzywami

Dorsz z parowanymi warzywami
Dorsz z parowanymi warzywami
Dziś przepis na lekkie, szybkie i pożywne danie. Idealne na niedzielny obiad. Dorsz zawiera sporo selenu, który pozytywnie wpływa na odporność. Kwasy omega 3, poprawiają pamięć i z powodzeniem można je stosować w profilaktyce chorób serca. Ryba zawiera również dobroczynne kwasy omega-6, które zapobiegają zakażeniom i obniżają poziom cholesterolu. Więcej na temat właściwości dorsza możecie poczytać tutaj
Zjedzcie pyszną rybkę na obiad, a zdrowie na pewno będzie Wam dopisywać.



Przepis na dorsza z parowanymi warzywami


Składniki:

 

  • 1 tuszka z dorsza,
  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 młodych ziemniaków,
  • 8 pieczarek,
  • 1 cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • zielona czubryca,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.

Wykonanie:

Tuszkę z dorsza pokroiłam na około 2 centymetrowe kawałki. Polałam sokiem z cytryny i wymieszałam z drobno pokrojoną natką pietruszki. Zostawiłam na około 20 minut.
Warzywa pokroiłam w kawałki. Polałam olejem i dokładnie wymieszałam z czubrycą, solą i pieprzem. Całość przełożyłam do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązałam. Do drugiego rękawa włożyłam zamarynowanego dorsza. Całość piekłam przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego:)
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Marynowany dorsz
Dorsz z parowanymi warzywami
Dorsz z parowanymi warzywami

Sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem

sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem
sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem
Mokro, buro i ponuro. Aż nie chce się wierzyć, że czerwiec zawitał. Wobec braku słońca na dworze jestem zmuszona do zaproszenia go do kuchni. Dziś banalnie prosty przepis na domowy sok pomarańczowy z dodatkiem marchewki i jabłka. Sam zapach świeżo wyciskanych owoców, unoszący się w kuchni, przywołuje wspomnienia gorących dni na plaży. Kolor daje nadzieję, że i słońce wreszcie się pojawi. Mnóstwo witamin wzmocni Wasz organizm zwłaszcza teraz, kiedy infekcje czatują na każdym kroku. Wypijcie szklankę soku... na zdrowie:)
Jeśli zastanawiacie się czy warto, poczytajcie etykiety soków, które można kupić w sklepie. Zdziwicie się ile jest tam soku.








 

Przepis na sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem



Składniki:

  • 5 pomarańczy,
  • 4 jabłka,
  • 3 marchewki.

 

Wykonanie:


Owoce obrałam i wrzuciłam do wyciskarki. Pić najlepiej od razu po przygotowaniu. Macie pewność, że pijecie  100% soku w soku. Bez zbędnych barwników, chemii, cukru i poprawiaczy smaku.
Pocięte pomarańcze
Pocięte pomarańcze
sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem
sok pomarańczowy z marchewką i jabłkiem

Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem

Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Najczęściej ptysie kojarzą się nam ze słodkim kremem wewnątrz. Dziś przepis na ptysie z żółtym serem i pieczarkami, na który przepis podpatrzyliśmy u cioci Zosi:)
Ptysie świetnie zastępują tradycyjnie krokiety, lub paszteciki. Możecie je przygotować szybko i  co ważne są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Przygotujcie więc od razu dwie porcje, tak na wszelki wypadek:)


 

Przepis na faszerowane ptysie z czerwonym barszczem


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • 4 jajka, 
  • pół kostki margaryny,
  • 20 dag sera żółtego,
  • 20 dag pieczarek,
  • 3 czerwone buraki,
  • 1 łyżka octu,
  • kawałek wędzonki (użyłam kawałka domowego, wędzonego boczku),
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka cukru,
  • ziele angielskie i liść laurowy,
  • sól i pieprz do smaku.


Wykonanie:

 

W garnku zagotowałam wodę z margaryną. Do gotującej się wody wrzuciłam mąkę i dokładnie wymieszałam, tak aby nie powstały grudki. Chwilę przytrzymałam na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiłam do ostygnięcia.
W międzyczasie obrałam trzy buraki i pokroiłam w dość grube plastry. Wrzuciłam go garnka i zalałam wodą. Dodałam wędzonkę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotowałam na małym ogniu około 30 minut. Na końcu dodałam pokruszony majeranek i łyżkę cukru. Po 2-3 minutach zdjęłam barszcz z ognia.
Do ostudzonego ciasta na ptysie wbiłam 4 jajka i dokładnie zmiksowałam mikserem. Układałam łyżeczką małe kulki ciasta na blasze i piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po ostudzeniu ptysie przecięłam na pół i wypełniłam podduszonymi na patelni pieczarkami i startym żółtym serem.Włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika, tak aby ser się rozpuścił.
Podawałam z gorącym barszczem.
Smacznego:)

Faszerowane ptysie
Faszerowane ptysie
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...