Zupa z pęczakiem |
Przepis na zupę z pęczakiem
Składniki:
- 3 litry wody,
- 2 plastry schabu bez kości (albo z kością jak kto woli:)
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 2 średnie marchewki,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Do garnka z wrzuciłam schab i zalałam wodą. Gotowałam przez około 30 minut. Po tym czasie dodałam kaszę peczak, startą na tarce jarzynowej marchewkę, sól i pieprz, oraz pokrojoną natkę pietruszki. Gotowałam jeszcze jakieś 20-25 minut.
UWAGA: Kasza pęczak jest dość "zachłanna" i zdarza się jej "wciągnąć" całą wodę z zupy, jeśli zostawicie sobie trochę na potem. Warto więc dolać wody podczas kolejnego podrzewania:)
Smacznego:)
Zupa z pęczakiem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz