Hummus z opalaną czerwoną papryką |
Przepis na hummus z opalaną czerwoną papryką
Składniki:
- puszka cieciorki,
- 1 czerwona papryka,
- 0,5 szklanki słonecznika,
- 0,5 szklanki sezamu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka kuminu rzymskiego,
- 1 papryczka chili,
- 0,5 cytryny,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Słonecznik uprażyć na maśle z solą. Następnie na suchej patelni uprażyć sezam na złoto. Paprykę dokładnie opiec na gazie z każdej strony, aż skórka zrobi się czarna. Gorącą paprykę włożyć do woreczka i szczelnie zawiązać. Po około 5 minutach wyjać z woreczka i za pomocą ręcznika papierowego zdjąć z niej opaloną na czarno skórkę.
Do garnka wrzucić cieciorkę, dodać pokrojoną paprykę, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), sezam, słonecznik i wszystko dokładnie zblendować. Następnie dodać przyprawy (jeśli humus będzie zbyt gęsty można dodać wody). Na końcu dodać oliwy z oliwek, soku z cytryny i jeszcze raz dokładnie zblendować.
Smacznego:)
Hummus z opalaną czerwoną papryką |
U mnie z kolei hummus z grochu : )
OdpowiedzUsuń