Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Podawałam ostatnio przepis na ogórki małosolne, które przygotowałam podczas upychania do słoików innych przysmaków. Dziś przepis na moją ulubioną sałatkę z ogórków. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza kiedy mamy pomocników do siekania ogórków i ścierania marchewki:) Idealnie w tą rolę wcielił się mój mąż ze swoim niezawodnym towarzyszem - robotem kuchennym:) Przepis od lat jest wykorzystywany w mojej rodzinie i jak dotąd nikomu się jeszcze nie znudził. Sałatka to połączenie słodyczy z pomidorów i marchewki, oraz pikantności z cebuli i czarnego pieprzu. Jeśli macie jeszcze trochę ogórków i miejsca w spiżarni, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na pewno nie pożałujecie.

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę


Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 7 marchewek,
  • 7 cebul
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyłam i oddalam w ręce męża, który dzięki pomocy robota kuchennego wszystko dokładnie posiekał. Ogórki w plasterki, marchewkę tak jak na tarce jarzynowej, a cebulę w piórka. Ręczne wykonanie powyższych czynności zajmowało mi zawsze dużo czasu, biorąc pod uwagę ilość sałatki, jaką przygotowywałam. Posiekane ogórki posypałam solą i odstawiłam na 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie zagotowałam w garnku olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i do gotującej się zalewy wrzuciłam marchewkę i cebulę. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Całość poddusiłam przez ok 5 minut i dorzuciłam ogórki. Gotowałam jeszcze przez około 10 minut i przełożyłam do wyparzonych słoików. Ogórki po przygotowaniu trzeba jeszcze pasteryzować przez 15 minut.

Smacznego:)

Osolone i posiekane ogórki
Osolone i posiekane ogórki


Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym

21 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie :) Nie miałam okazji jeszcze takich próbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne:) koniecznie musisz spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, ogórki odcisnąć czy nie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można delikatnie odcisnąć, ale ja dodaję zawsze całość razem z wodą:)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis ,jeszcze takich nie robiłam więc zaraz się zabieram do roboty ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem jak smakują - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. to moje ulubione ogórki na zimę - wszystkim smakują, więc warto wypróbować przepis:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A przeciery to jakiej pojemności powinny być?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robię wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile tego pieprzu bo nie umiem znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daję zawsze na oko - w zależności od tego jaką ostrość chcę osiągnąć. Jedna płaska łyżeczka będzie ok:)

      Usuń
  10. Ja jadłam :))) Koleżanka przyniosła do pracy (tak Kasiu o tobie pisze). Zjadłam cały słoik który miał być dla wszystkich :D są baaaaaardzo smakowite :))

    OdpowiedzUsuń
  11. :) super - bardzo się cieszę i zachęcam do dalszego testowania przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy dodaje sie wodę? I w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodaję tylko wodę, którą puszczą posolone ogórki

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszna pyszna robię już drugi raz pierwsza partia nie doczekała zimy

    OdpowiedzUsuń