Gołąbki |
Dziś przepis na gołąbki w trochę innej wersji. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu zawsze gościły takie standardowe, zawijane w liściach kapusty. Gościły do czasu...odkrycia smaku gołąbków Cioci Kazi:) Kapusta też się w nich pojawia, ale w trochę innej wersji. Liście są siekane i wrzucane do farszu:)
Danie świetnie nadaje się na rodzinną imprezę i świetnie smakuje w większym gronie:)
Danie świetnie nadaje się na rodzinną imprezę i świetnie smakuje w większym gronie:)
Przepis na gołąbki:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 6 łyżek suchego ryżu,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 3 jajka,
- 1/2 kg białej kapusty,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 l wody,
- 3 łyżki orzecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do podsmażenia,
- kilka liści kapusty
Wykonanie:
Kapustę starłam na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki wymieszałam i uformowałam kulki. Obtoczyłam je w bułce tartej i podsmażyłam na tłuszczu.
Na spód garnka wyłożyłam liście i ułożyłam podsmażone gołąbki. Całość zalałam sosem i gotowałam na malutkim ogniu przez godzinę.
Smacznego:)Na spód garnka wyłożyłam liście i ułożyłam podsmażone gołąbki. Całość zalałam sosem i gotowałam na malutkim ogniu przez godzinę.
Gołąbki |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz