Małże |
Dziś danie wyczarowane przez mojego męża. Jeśli nie macie pomysłu na walentynkowe menu, a chcecie zaskoczyć czymś ukochaną osobę, to podsuwamy Wam pyszną propozycję. Potrawa jest mega szybka w wykonaniu, a efekt ostateczny sprawi przyjemność Waszej drugiej połówce:)
Przepis na małże
Składniki:
- 1 kg małży,
- 1 cm startego imbiru,
- 1 szklanka jasnego piwa,
- 1 ostra papryczka chili,
- pęczek pietruszki,
- pół łyżeczki kolendry,
- łyżeczka kurkumy,
- sól i świeżo starty pieprz do smaku,
- łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- pół cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka sosu sojowego,
- 1 średnia cebula.
Wykonanie:
W garnku należy podgrzać oliwę z oliwek z masłem i dodać posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dorzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zeszklić i doprawić solą. Potem wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: kurkumę, kolendrę, imbir, sos sojowy i pieprz. Wywar powinien być ostry i dość słonawy. Do gotującego się wywaru wrzucamy małże i całość dusimy pod przykryciem około 5-7 min do otwarcia skorup. Wrzucamy posiekaną pietruszkę i polewamy sokiem z ćwiartki cytryny. Sokiem z pozostałej ćwiartki polewamy małże bezpośrednio na talerzu.
P.S. Sos świetnie sprawdza się jako baza do risotto - przepis już wkrótce:)
Smacznego:)
Małże |
Małże |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz