Zupa z kaszą bulgur i duszoną karkówką |
Jeśli nie macie pomysłu co przygotować, kiedy odwiedzą Was znajomi, to wypróbujcie ten przepis i koniecznie napiszcie jak Wam smakowało.
Przepis na zupę z kaszą bulgur i duszoną karkówką
Składniki:
- 1,2 kg karkówki,
- 1 czerwona papryka,
- 4 cebule,
- 20 dag pieczarek,
- 3 marchewki,
- biała część pora,
- korzeń pietruszki,
- 2 papryczki chili,
- kartonik przecieru pomidorowego,
- po łyżeczce pieprzu czerwonego, czarnego, kminku, gorczycy, rozmarynu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 litry wody,
- 4 ząbki czosnku w łupinach,
- 1 szklanka kaszy bulgur + litr wody do jej ugotowania
2 szklanki wody,
2 łyżki soli morskiej.
Wykonanie:
Sól dokładnie rozpuścić w wodzie i do tak przygotowanej solanki włożyć karkówkę na około 2 godziny. Po tym czasie dokładnie ją osuszyć papierowym ręcznikiem. Na gorącą patelnię wrzucić oba rodzaje pieprzu, gorczycę i kminek i uprażyć. Na gorące przyprawy włożyć pokrojoną na 4 kawałki karkówkę i obsmażac z każdej strony. Tak przygotowaną karkówkę wrzucić razem z przyprawami do garnka i zalać wodą. Na patelni, na której podsmażaliśmy karkówkę podsmażyć pokrojone na ćwiartki cebule, czosnek, pokrojoną w ósemki paprykę i również wrzucić do garnka. Dodać pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 2 godziny.
Kaszę bulgur wrzucić do gotującej się wody i gotować przez 15 minut. Następnie odcedzić i wrzucić do ugotowanej zupy.
Smacznego:)
Zupa z kaszą bulgur i duszoną karkówką |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz