Śledzie z kolorowym pieprzem |
Święta tuż tuż. Ostatnie przygotowania za pasem i chociaż śniegu ani rusz zaczyna unosić się świąteczna atmosfera. Z kuchni dobiegają cudowne zapachy, które są przedsmakiem jutrzejszego kucharzenia:) Ci z Was, którzy nie przygotowali jeszcze świątecznego śledzika mają ostatnią szansę, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Dziś proponuję śledzie z kolorowym pieprzem, które na stałe zagościły w moim świątecznym menu. Możecie je jeszcze na spokojnie przygotować i na pewno zdążą się "przegryźć".
Jedzenie jedzeniem, ale pamiętajcie, że to co najważniejsze w Święta to rodzinne spotkanie i wspólne świętowanie Bożego Narodzenia:)
Życzę Wam abyście w Te święta byli szczęśliwi:)
Jedzenie jedzeniem, ale pamiętajcie, że to co najważniejsze w Święta to rodzinne spotkanie i wspólne świętowanie Bożego Narodzenia:)
Życzę Wam abyście w Te święta byli szczęśliwi:)
Przepis na śledzie z kolorowym pieprzem
Składniki:
- 1 kg śledzi matijasów,
- 1 mały przecier pomidorowy w słoiczku,
- 2 cebule,
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki (może być mrożona),
- kolorowy pieprz,
- tymianek.
- 1 szklanka oleju.
Śledzie moczyłam przez około 5 godzin co jakiś czas zmieniając wodę i dodając do niej troszkę octu, tak aby śledzie były bielutkie. Przecier pomidorowy wymieszałam z olejem i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Dorzuciłam pokrojona natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na godzinę, tak aby cebula zmiękła. W międzyczasie pokroiłam śledzie na ok 1,5 cm paski. Do litrowego słoiki na spód wrzuciłam odrobinę przygotowanej bejcy i włożyłam śledzie, na które nasypałam ok 10 ziarnek kolorowego pieprzu i troszkę tymianku. Następnie znowu dodałam bejcy i układałam warstwami: bejca, śledzie, pieprz kolorowy i tymianek. Czynność ponawiałam do momentu, aż słoik był pełny. Zakręcony słoik wstawiłam do lodówki. Śledzie najlepiej smakują kiedy postoją min. 2 dni. Z podanej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki.
Smacznego:)
Smacznego:)
Śledzie z kolorowym pieprzem |
Śledzie z bliska |
Coraz bliżej śledzie.... |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz