Dyniowe gnocchi |
Przepis na dyniowe gnocchi
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 0,5 kg dyni,
- 1 kostka białego chudego sera,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- garść rucoli,
- 1 papryczka chili,
- kilka plastrów sera cheddar,
- łyżka masła do polania.
Wykonanie:
Dynię pokroiłam w plastry i zapiekałam przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie odcięłam skórę i zblendowałam miąższ. Przygotowane purre z dyni podsmażyłam jeszcze na patelni, tak aby maksymalnie pozbyć się soku z dyni.
Na stolnicę wsypałam mąkę, dodałam rozdrobniony biały ser, purre z dyni, jajko, sól i pieprz i całość szybko zagniotłam. Z tak przygotowanego ciasta wyrabiałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucałam na wrzącą wodę i gotowałam do momentu, aż gnocchi wypływały na wierzch.
Polane masłem gnocchi podałam z rucolą, pokrojoną papryczką chili i plastrami sera cheddar.
Smacznego:)
Dyniowe gnocchi |
Dyniowe gnocchi |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz