|
Pieczony schab z kością z żurawinowym sosem |
Lubicie schab z kością? Wstyd się przyznać, ale odkryłam go całkiem niedawno. Zazwyczaj przygotowywałam tradycyjne schabowe bez kości. Kiedy pierwszy raz przyrządziłam schab z kością stwierdziliśmy z moim mężem, że to jest to:) Sto razy smaczniejszy, niż ten bez kości:) Polecam schab w tym wydaniu i obiecuję, że na blogu pojawią się też inne jego wersje. Danie idealne zwłaszcza na jesień, kiedy ciągnie nas jednak do czegoś konkretniejszego:)
Przepis na pieczony schab z kością z żurawinowym sosem
Składniki:
- 4 plastry schabu z kością(ok. 1 kg),
- 1 cytryna,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 1/4 szklanki wody,
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielsiego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 3 łyżki konfitury z żurawiny,
- 1 kg ziemniaków (możecie podać też np z kaszą lub ryżem),
- sól do smaku.
Wykonanie:
Schab podsmażyłam najpierw na patelni z obu stron (po 2 minuty z każdej strony). Ważne, aby go nie solić, ani nie pieprzyć przed włożeniem do naczynia żaroodpornego. Następnie podsmażony schab przełożyłam do naczynia żaroodpornego i dodałam: ząbki czosnku, pokrojoną w ósemki cytrynę ze skórką, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, masło i wlałam wodę. Całość posypałam rozmarynem. Naczynie włożyłam do nagrzanego do 180C piekarnika i piekłam przez ok 25 minut. Po upieczeniu przelałam około 1/2 szklanki sosu do kubka i wymieszałam z żurawiną i wyciśniętą zapieczoną cytryną. Podałam z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego:)
|
Pieczony schab z kością z żurawinowym sosem |
|
Pieczony schab z kością z żurawinowym sosem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz