Hummus z opalaną czerwoną papryką

Hummus z opalaną czerwoną papryką
Hummus z opalaną czerwoną papryką
Macie ochotę na pyszną pastę do kanapki? Jeśli tak to polecam dzisiejszy przepis. Jest to kulinarne odkrycie mojego męża, które na stałe zagościło już na naszym stole. Pyszne, smaczne i zdrowe. Dodatek opalanej czerwonej papryki dodaje tradycyjnemu hummusowi odrobinę słodyczy i wyrazistości. Polecam wszystkim miłośnikom kanapek w zdrowszej wersji:)








Przepis na hummus z opalaną czerwoną papryką



Składniki:


  • puszka cieciorki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 0,5 szklanki słonecznika,
  • 0,5 szklanki sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego,
  • 1 papryczka chili,
  • 0,5 cytryny,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku 
 

Wykonanie:


Słonecznik uprażyć na maśle z solą. Następnie na suchej patelni uprażyć sezam na złoto. Paprykę dokładnie opiec na gazie z każdej strony, aż skórka zrobi się czarna. Gorącą paprykę włożyć do woreczka i szczelnie zawiązać. Po około 5 minutach wyjać z woreczka i za pomocą ręcznika papierowego zdjąć z niej opaloną na czarno skórkę.
Do garnka wrzucić cieciorkę, dodać pokrojoną paprykę, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), sezam, słonecznik i wszystko dokładnie zblendować. Następnie dodać przyprawy (jeśli humus będzie zbyt gęsty można dodać wody). Na końcu dodać oliwy z oliwek, soku z cytryny i jeszcze raz dokładnie zblendować.
Smacznego:)
Hummus z opalaną czerwoną papryką
Hummus z opalaną czerwoną papryką


1 komentarz :

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...