Pierniczki świąteczne |
Przepis na świąteczne pierniczki:
Składniki:
- szklanka prawdziwego miodu,
- szklanka cukru trzcinowego,
- pół kostki masła,
- 2 jajka,
- pół opakowania przyprawy do piernika,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 600 dag mąki.
Lukier:
- 1 białko,
- 250 dag cukru pudru.
Wykonanie:
Miód rozpuścić w garnku z masłem. Następnie odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, sodę, dodać jajka, roztopione masło i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do worka i trzymać w lodówce 2-3 dni.
Po tym czasie cienko rozwałkować, wykrawać pierniczki i piec około 6-8 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po ostudzeniu polukrować.
Przygotowanie lukru jest banalnie proste. Wystarczy zmiksować białko z cukrem pudrem przez około 10 minut i gotowe:)
Smacznego:)
Pierniczki świąteczne |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz