Bułeczki z kapustą i grzybami |
Zamiast formować standardowe bułeczki wykorzystałam formę do mufinów, dzięki czemu bułeczki wyglądają bardziej na babeczki:) Szybki i smaczny patent, który można z powodzeniem wykorzystać zamiast uszek do świątecznego czerwonego barszczu.
Przepis na bułeczki z kapustą i grzybami:
Składniki:
- pół małej kostki drożdży,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- garść suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do podsmażenia cebuli.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyłam, zasypałam odrobiną cukru, ciepłej wody i odstawiłam do wyrośnięcia. Następnie przygotowałam rozczyn - wyrośnięte drożdże wymieszałam z mlekiem, 3 łyżkami wody i odstawiłam do wyrośnięcia.
W międzyczasie namoczyłam grzyby i przepłukałam kapustę wodą i dokładnie odcisnęłam. Go garnka wrzuciłam kapustę, namoczone grzyby razem z wodą i podduszoną na oleju cebulę. Całość gotowałam na małym ogniu godzinę. Doprawiłam solą i pieprzem i pokroiłam nożem w drobne kawałki.
Drożdżowy zaczyn zagniotłam z resztą mąki, 2 żółtkami i pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyłam na stolicy, rozwałkowałam na około 1 cm i pokroiłam na kwadraty. Do każdego wkładałam trochę przygotowanej kapusty i zawijałam na czubku, dokładnie dociskając, aby sakiewki się to rozlepiły. Tak przygotowane babeczki posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i odstawiłam do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekłam na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Bułeczki z kapustą i grzybami |
Bułeczki z kapustą i grzybami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz