Ciasto miodowo-czekoladowe z masą budyniową czyli PYCHA |
Przepis na ciasto miodowo-czekoladowe z masą budyniową czyli PYCHĘ
Składniki:
Ciasto
- 4 łyżki sztucznego miodu,
- 20 dag cukru pudru,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- 10 dag masła,
- 4 łyżki kakao,
- 0,5 kg mąki,
- łyżeczka sody.
- 0,5 litra mleka,
- 1 duży budyń waniliowy,
- kostka masła,
- 2 łyżki cukru pudru.
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 4 łyżki mleka.
Wykonanie:
Do garnka wrzuciłam miód, cukier puder, jajko, mleko,masło i kakao. Podgrzałam na małym ogniu tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Zdjęłam z ognia i ciepłą masę zagniotłam z mąką wymieszaną z sodą. Ciasto podzieliłam na 4 części i każdą porcję cienko rozwałkowałam, na wyciętym wcześniej papierze do pieczenia. Każdy placek piekłam po 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Następnie ugotowałam budyń z cukrem i po ostudzeniu zmiksowalam z masłem.
Placki przełożyłam masą budyniową i polałam polewą czekoladową.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego:)
Pycha |
Pycha |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz