Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami |
Przepis na risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Składniki:
- szklanka ryżu arborio,
- 20 g parmezanu,
- 0,5 kostki masła,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 120 ml białego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju,
- 1 słoik czarnych oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki warzywka bez glutaminianu.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy z 0.25 kostki masła wymieszanego z oliwą. Wrzucamy posiekany czosnek i szklimy przez 10 minut. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy. Chwilkę podsmażamy na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy wino w niewielkich ilościach, ciągle mieszając, aby ryż wszystko wchłonął.
W garnku gotujemy 3 szklanki wody i mieszamy z warzywkiem. Dolewamy po chochelce bulionu do risotta i cały czas dokładnie mieszamy.
Kiedy bulionu zostanie ok 300 ml dodajemy resztę masła, przetarty parmezan i resztę bulionu. Na sam koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory i oliwki. Całość jeszcze chwilkę dusimy.
Smacznego:)
Risotto z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz