|
Marynowana papryka |
Szarość i burość zdaje się gasić wszelkie nadzieje na złotą polską jesień. Brak słońca i ciepła sprawia, że każdy kolor przywołujący wspomnienie lata jest teraz na wagę złota. Warzywne stragany kuszące papryką, dynią, brokułami, kalafiorem i innymi jesiennymi przysmakami przypominają by chwytać smaki i zapachy póki jeszcze są:) Dziś proponuję Wam aromatyczną marynowaną paprykę, która z pewnością urozmaici niejeden zimowy obiad. Przygotowanie tego przysmaku jest banalnie proste, a smak o niebo lepszy od tej kupowanej w sklepie. Spróbujcie a z pewnością nie pożałujecie:)
Przepis na marynowaną paprykę
Składniki:
- 2,5 kg papryki,
- 7,5 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie,
- goździki,
- czosnek,
- liś laurowy,
- pieprz czarny ziarnisty,
- gorczyca,
- rozmaryn,
- papryka chili,
- olej.
Wykonanie:
Paprykę dokładnie umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w dość grube kawałki. Wodę zagotowałam z octem, cukrem, miodem i solą. Paprykę włożyłam do słoików i do każdego wsypałam po 2 sztuki: ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu czarnego ziarnistego. Dodałam po jednym ząbku czosnku, trochę gorczycy. Do części słoików dodałam rozmarynu, a do kolejnych papryki chili. Tak przygotowaną w słoikach paprykę zalałam przygotowaną zalewą i na wierzch wlałam odrobinę oleju. Pasteryzowałam przez 10 minut.
Smacznego:)
|
Marynowana papryka z rozmarynem |
|
Marynowana papryka z papryką chili |
|
Marynowana papryka |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz