Zupa z dyni z curry

Zupa z dyni
Zupa z dyni
Dawno, dawno temu  dynia kojarzyła mi się tylko z cudowną karetą Kopciuszka:) Była warzywem bajkowym i idealnie nadającym się do zabawy. Kiedy odkryłam ile przysmaków można z niej przygotować z niecierpliwością czekam na jesień. W tym roku też się doczekaliśmy i mieliśmy już okazję spałaszować pierwszą porcję pysznej zupy. Jest świetna zwłaszcza w chłodne dni kiedy idealnie rozgrzewa i syci oczy głębią pomarańczowego koloru. Kiedy brak złotej polskiej jesieni za oknem, wyczarujcie ją sobie na talerzu jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki:)

Przepis na zupę z dyni z curry


Składniki:
  • 1,5 kg dyni,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki curry,
  • serek topiony śmietankowy,
  • ziarna słonecznika,
  • sól,
  • śmietana,
  • skórka z cytryny,
  • olej.
Wykonanie:

Dynię i ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w dość sporą kostkę i podsmażyłam przez około 3 min na patelni. Następnie wrzuciłam całość do garnka i zalałam wodą na 3/4 objętości. Dodałam pokrojony czosnek, curry, sól i gotowałam aż warzywa zmiękły. Całość dokładnie zblendowałam i dodałam serek topiony. Podałam zupę udekorowaną śmietaną, uprażonymi ziarnami słonecznika i otartą skórką z cytryny.
Smacznego:)

Dynia
Dynia

Zupa z dyni
Zupa z dyni

Zupa z dyni
Zupa z dyni


2 komentarze :

  1. Akurat mam dynię w domu... ale miał być z niej dżem.. dżem. Czy zupa. Hmm.
    Btw. gdzieś mi się obiło, że curry dobrze jest przesmażyć, ale nie pamiętam czemu i dogrzebać się nie mogę do tej informacji.


    Olik

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze można zrobić trochę zupy i trochę dżemu:) Zamierzam w tym roku też tak zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...