Zupa z dyni |
Dawno, dawno temu dynia kojarzyła mi się tylko z cudowną karetą Kopciuszka:) Była warzywem bajkowym i idealnie nadającym się do zabawy. Kiedy odkryłam ile przysmaków można z niej przygotować z niecierpliwością czekam na jesień. W tym roku też się doczekaliśmy i mieliśmy już okazję spałaszować pierwszą porcję pysznej zupy. Jest świetna zwłaszcza w chłodne dni kiedy idealnie rozgrzewa i syci oczy głębią pomarańczowego koloru. Kiedy brak złotej polskiej jesieni za oknem, wyczarujcie ją sobie na talerzu jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki:)
Przepis na zupę z dyni z curry
Składniki:
- 1,5 kg dyni,
- 3 ziemniaki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki curry,
- serek topiony śmietankowy,
- ziarna słonecznika,
- sól,
- śmietana,
- skórka z cytryny,
- olej.
Dynię i ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam w dość sporą kostkę i podsmażyłam przez około 3 min na patelni. Następnie wrzuciłam całość do garnka i zalałam wodą na 3/4 objętości. Dodałam pokrojony czosnek, curry, sól i gotowałam aż warzywa zmiękły. Całość dokładnie zblendowałam i dodałam serek topiony. Podałam zupę udekorowaną śmietaną, uprażonymi ziarnami słonecznika i otartą skórką z cytryny.
Smacznego:)
Smacznego:)
Dynia |
Zupa z dyni |
Zupa z dyni |
Akurat mam dynię w domu... ale miał być z niej dżem.. dżem. Czy zupa. Hmm.
OdpowiedzUsuńBtw. gdzieś mi się obiło, że curry dobrze jest przesmażyć, ale nie pamiętam czemu i dogrzebać się nie mogę do tej informacji.
Olik
Zawsze można zrobić trochę zupy i trochę dżemu:) Zamierzam w tym roku też tak zrobić:)
OdpowiedzUsuń