Muffiny z marchewką

Muffin z marchewką
Muffin z marchewką
Coraz cieplejsze dni i przebłyski jesieni w tej "lepszej wersji" natchnęły mnie do przygotowania tego przysmaku. Wyciskamy ostatnio z mężem soki, żeby naładować witaminami akumulatory przed zimą. Do większości z nich dodajemy marchewkę, której dobroczynnych właściwości nie trzeba chyba nikomu wymieniać:) Zawartość beta-karotenu jest jednym z jej największych atutów, ale mało kto wie, że zwiększa również odporność. Dorzucanie kilku marchewek do codziennej diety jest o niebo lepsze od wcinania witamin w tabletkach, a na pewno dużo smaczniejsze. Podczas produkcji soku zostaje nam zawsze sporo tzw pulpy, która dziś posłużyła mi do produkcji pysznych muffinów. Zajadaliśmy się nimi od razu na ciepło po wyciągnięciu z piekarnika, ale na zimo są równie pysze. Koniecznie przygotujcie i napiszcie jak Wam smakowały:)

Przepis na muffiny z marchewką


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2,5 szklanki pulpy z marchewki ( może być starta na tarce i odciśnięta),
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • aromat waniliowy,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka sody,
  • suszona skórka starta z polowy pomarańczy,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru.

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszałam w jednej  misce (dla mniej wtajemniczonych - mąka, soda, cukier, cynamon, imbir, skórka z pomarańczy, połamana w dość drobne kawałki czekolada). W drugiej wymieszałam wszystkie mokre składniki (czyli te, które nie poszły do pierwszej miski:). Następnie wszystkie mokre składniki wrzuciłam do suchych i wymieszałam dokładnie łyżką. Włożyłam do foremek na muffiny i piekłam około 25 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.


Pulpa marchewkowa
Pulpa marchewkowa

Gotowe ciasto na muffiny
Gotowe ciasto na muffiny

Muffiny przed pieczeniem
Muffiny przed pieczeniem
Upieczony muffin
Upieczony muffin
Gotowe muffiny
Gotowe muffiny

Muffin
Muffin

4 komentarze :

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...