|
Muffin z marchewką |
Coraz cieplejsze dni i przebłyski jesieni w tej "lepszej wersji" natchnęły mnie do przygotowania tego przysmaku. Wyciskamy ostatnio z mężem soki, żeby naładować witaminami akumulatory przed zimą. Do większości z nich dodajemy marchewkę, której dobroczynnych właściwości nie trzeba chyba nikomu wymieniać:) Zawartość beta-karotenu jest jednym z jej największych atutów, ale mało kto wie, że zwiększa również odporność. Dorzucanie kilku marchewek do codziennej diety jest o niebo lepsze od wcinania witamin w tabletkach, a na pewno dużo smaczniejsze. Podczas produkcji soku zostaje nam zawsze sporo tzw pulpy, która dziś posłużyła mi do produkcji pysznych muffinów. Zajadaliśmy się nimi od razu na ciepło po wyciągnięciu z piekarnika, ale na zimo są równie pysze. Koniecznie przygotujcie i napiszcie jak Wam smakowały:)
Przepis na muffiny z marchewką
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2,5 szklanki pulpy z marchewki ( może być starta na tarce i odciśnięta),
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- aromat waniliowy,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka sody,
- suszona skórka starta z polowy pomarańczy,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru.
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszałam w jednej misce (dla mniej wtajemniczonych - mąka, soda, cukier, cynamon, imbir, skórka z pomarańczy, połamana w dość drobne kawałki czekolada). W drugiej wymieszałam wszystkie mokre składniki (czyli te, które nie poszły do pierwszej miski:). Następnie wszystkie mokre składniki wrzuciłam do suchych i wymieszałam dokładnie łyżką. Włożyłam do foremek na muffiny i piekłam około 25 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
|
Pulpa marchewkowa |
|
Gotowe ciasto na muffiny | | |
|
|
|
Muffiny przed pieczeniem |
|
Upieczony muffin |
|
Gotowe muffiny |
|
Muffin |
Ładne zdjęcia. Muffiny wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńnie tylko wyglądają, ale też smakują:)
UsuńMusiały być cudownie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńbyły:)
Usuń