|
Drożdżowe róże z bakaliami przed upieczeniem |
Wiadomo, że kobiety uwielbiają kwiaty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że są również takie kwiaty za którymi przepadają faceci:) Z okazji dnia chłopaka przygotowałam pyszne róże dla mojego męża.
Mimo upływającego czasu w każdym facecie pozostaje coś z małego chłopca:) Pyszna słodka niespodzianka to, to co Kubusie uwielbiają najbardziej. Jeśli chcecie sprawić niespodziankę bliskiej osobie wypróbujcie ten przepis. Róże idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska i dodatek do porannej kawy. Wykonanie ciasta jest dość proste, a ostateczny efekt sami oceńcie:)
Przepis na drożdżowe róże z cynamonem i bakaliami
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jajka,
- olejek śmietankowy
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki drożdzy,
- garść rodzynek,
- garść żurawiny,
- 1 łyżka cynamonu.
Wykonanie:
Drożdże rozdrobiłam, posypałam cukrem, zalałam odrobiną ciepłej wody i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypałam szklankę mąki, wlałam połowę mleka i dodałam wyrośnięte drożdże. Ostawiłam rozczyn na około 1 godzinę. W międzyczasie bakalie zalałam gorącą wodą, aby namokły. Następnie do miski z rozczynem drożdżowym dodałam pozostałe mleko, mąkę, żółtka, cukier, olejek i roztopione masło. Całość gniotłam do momentu, aż ciasto odchodziło od ręki. Pozostawiłam ciasto do wyrośnięcia a następnie cieniutko rozwałkowałam na stolnicy. Rozwałkowane ciasto posypałam dość grubo cynamonem i wyłożyłam namoczone wcześniej bakalie. Zwinęłam ciasto jak roladę i pokroiłam tak jak bardzo, ale to bardzo grube kopytka:)
Ciastka ułożyłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dość blisko siebie. Każdą z powstałych róż dodatkowo oddzieliłam kawałkami papieru do pieczenia, tak aby się nie skleiły. Białka roztrzepałam z odrobiną mleka i posmarowałam róże z zewnątrz, aby upiekły się na złoty kolor. Piekłam przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po upieczeniu róże warto zostawić w blaszce i przykryć ściereczką do odparowania.
Smacznego:):)
|
Bakalie na cynamonie |
|
Zwinięte ciasto z bakaliami |
|
|
Gotowe róże przed upieczeniem |
|
|
|
Upieczone róże (możecie trzymać w piekarniku ciut krócej:):) |
Wyglądają przesmacznie, choć ja bym potrzymała je chwilę krócej w piekarniku. Albo po prostu ostatnie zdjęcie przekłamuje rzeczywistość. Wyglądają jak trochę za mocno spieczone. Ale tak czy siak przepis godny wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:) chwilę za długo przytrzymałam i dlatego są zbyt rumiane:) :)
OdpowiedzUsuńTakie zawinięte buły z cynamonem to moje absolutnie ukochane słodkie wypieki. Zakochałam się w nich w szwecji i coraz to testuję inne przepisy, żeby znaleźć ten idealny, więc Twój też może spotkać ten los :)
OdpowiedzUsuńhttp://jedzonkowo.blogspot.com/
Polecam - nam baaardzo smakują:) zapraszam też do wypróbowania innych przepisów i odwiedzania bloga:)
OdpowiedzUsuń