Mleko migdałowe

Mleko migdałowe
Mleko migdałowe
Każdy lubi urozmaicić sobie dzień czymś, co od rana pozytywnie nastawi nas na cały dzień. Moją propozycją na dziś jest mleko migdałowe. Zamiast kupować gotowe w sklepie możecie je spokojnie przygotować w domu i zafundować sobie miłą i smaczną odmianę od mleka krowiego. Idealnie pasuje do kawy, ale możecie go również użyć do ciasta, płatków lub ugotować na nim budyń:)
Migdały mają mnóstwo cudownych właściwości: poprawiają koncentrację, wzmacniają odporność, chronią przed zawałem i miażdżycą, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry i paznokci.

Przepis na mleko migdałowe:


Składniki:

  • 1 szklanka migdałów,
  • 3 szklanki wody.

 

Wykonanie:

Szklankę migdałów zalałam wodą i zostawiłam na noc (na około 12 godzin). Rano migdały odcedziłam, przepłukałam i zalałam trzema szklankami wody. Jeżeli chcecie, aby mleczko było bardziej gęste możecie nieznacznie zmniejszyć ilość wody. Migdały z wodą przecisnęłam przez wyciskarkę do soków. Jeśli nie macie wyciskarki to migdały można zblendować z wodą  i przecisnąć przez gazę. Pozostałe przy produkcji mleka migdały możecie wykorzystać np. do ciast.
Smacznego:)

Migdały
Migdały
Migdał z bliska
Migdał z bliska
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe

2 komentarze :

  1. Widzę że migdałów nie obierasz.
    Nic to nie zmienia w smaku.


    Pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaku nie zmienia, a wszystkie cudowne właściwości zostają - staram się też wykorzystywać resztki migdałów np do deserów:)

      Usuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...