Mleko migdałowe |
Każdy lubi urozmaicić sobie dzień czymś, co od rana pozytywnie nastawi nas na cały dzień. Moją propozycją na dziś jest mleko migdałowe. Zamiast kupować gotowe w sklepie możecie je spokojnie przygotować w domu i zafundować sobie miłą i smaczną odmianę od mleka krowiego. Idealnie pasuje do kawy, ale możecie go również użyć do ciasta, płatków lub ugotować na nim budyń:)
Migdały mają mnóstwo cudownych właściwości: poprawiają koncentrację, wzmacniają odporność, chronią przed zawałem i miażdżycą, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry i paznokci.
Migdały mają mnóstwo cudownych właściwości: poprawiają koncentrację, wzmacniają odporność, chronią przed zawałem i miażdżycą, a także korzystnie wpływają na wygląd skóry i paznokci.
Przepis na mleko migdałowe:
Składniki:
- 1 szklanka migdałów,
- 3 szklanki wody.
Wykonanie:
Szklankę migdałów zalałam wodą i zostawiłam na noc (na około 12 godzin). Rano migdały odcedziłam, przepłukałam i zalałam trzema szklankami wody. Jeżeli chcecie, aby mleczko było bardziej gęste możecie nieznacznie zmniejszyć ilość wody. Migdały z wodą przecisnęłam przez wyciskarkę do soków. Jeśli nie macie wyciskarki to migdały można zblendować z wodą i przecisnąć przez gazę. Pozostałe przy produkcji mleka migdały możecie wykorzystać np. do ciast.
Smacznego:)
Smacznego:)
Migdały |
Migdał z bliska |
Mleko migdałowe |
Widzę że migdałów nie obierasz.
OdpowiedzUsuńNic to nie zmienia w smaku.
Pozdrawiam Maria
Smaku nie zmienia, a wszystkie cudowne właściwości zostają - staram się też wykorzystywać resztki migdałów np do deserów:)
Usuń