Łosoś na parze na porowym puree |
Dziś smaczny i niesamowicie prosty w wykonaniu przepis na niedzielny obiad. Zamiast kolejny raz tłuc schabowe na obiad, czy pół dnia siedzieć w kuchni, przygotowując jakieś inne wymyślne danie, stawiam dziś na łatwość wykonania i oszczędność czasu:) Wygrywam przy tym zdrowy i lekki posiłek oraz uśmiech na twarzy męża:) Za oknem zaczyna się powoli zima, więc zapraszam na spacer, który jest świetną okazją do spędzenia czasu z najbliższymi:)
Miłej niedzieli:)
Miłej niedzieli:)
Przepis na łososia na parze z porowym puree
Składniki:
- dwa kawałki surowego łososia,
- dwa pory,
- 2 łyżki masła,
- 1 cytryna,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz kolorowy,
- cząber
Wykonanie:
Białą część pora przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pory. Dusiłam około 10 min cały czas mieszając, aby pory zmiękły i się nie przypaliły. Po tym czasie podlałam je odrobiną wody, dodałam pokrojony czosnek i doprawiłam solą i pieprzem. Pory zblendowałam do uzyskania jednolitego puree.
Łososia opłukałam, polałam sokiem z cytryny i parowałam przez ok 10 minut.
Gotowego łososia ułożyłam na porowym puree i posypałam świeżym cząbrem, tak by dodać dodatkowego aromatu potrawie. Całość udekorowałam kolorowym pieprzem i podałam z cytryną, którą należy potem wycisnąć na łososia.
Smacznego:)
Łososia opłukałam, polałam sokiem z cytryny i parowałam przez ok 10 minut.
Gotowego łososia ułożyłam na porowym puree i posypałam świeżym cząbrem, tak by dodać dodatkowego aromatu potrawie. Całość udekorowałam kolorowym pieprzem i podałam z cytryną, którą należy potem wycisnąć na łososia.
Smacznego:)
Łosoś na parze z bliska |
Propozycja podania |
Smaczne połączenie :) robiłam kiedyś na puree z zielonego groszku, też dobre wyszło :)
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź, następnym razem wypróbuję:)
Usuń