Łosoś na parze z porowym puree

Łosoś na parze na porowym puree
Łosoś na parze na porowym puree
Dziś smaczny i niesamowicie prosty w wykonaniu przepis na niedzielny obiad. Zamiast kolejny raz tłuc schabowe na obiad, czy pół dnia siedzieć w kuchni, przygotowując jakieś inne wymyślne danie, stawiam dziś na łatwość wykonania i oszczędność czasu:) Wygrywam przy tym zdrowy i lekki posiłek oraz uśmiech na twarzy męża:) Za oknem zaczyna się powoli zima, więc zapraszam na spacer, który jest świetną okazją do spędzenia czasu z najbliższymi:)
Miłej niedzieli:)


 

Przepis na łososia na parze z porowym puree


Składniki:

  • dwa kawałki surowego łososia,
  • dwa pory,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cytryna,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • cząber

 

Wykonanie:

Białą część pora przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. W garnku rozpuściłam masło i wrzuciłam pory. Dusiłam około 10 min cały czas mieszając, aby pory zmiękły i się nie przypaliły. Po tym czasie podlałam je odrobiną wody, dodałam pokrojony czosnek i doprawiłam solą i pieprzem. Pory zblendowałam do uzyskania jednolitego puree.
Łososia opłukałam, polałam sokiem z cytryny i parowałam przez ok 10 minut.
Gotowego łososia ułożyłam na porowym puree i posypałam świeżym cząbrem, tak by dodać dodatkowego aromatu potrawie. Całość udekorowałam kolorowym pieprzem i podałam z cytryną, którą należy potem wycisnąć na łososia.
Smacznego:)
Łosoś na parze z bliska
Łosoś na parze z bliska
Propozycja podania
Propozycja podania

2 komentarze :

  1. Smaczne połączenie :) robiłam kiedyś na puree z zielonego groszku, też dobre wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za podpowiedź, następnym razem wypróbuję:)

      Usuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...