|
Muffiny z suszonymi pomidorami, ricottą i czarnymi oliwkami |
Stałam się fanką muffinów i aż trudno uwierzyć, że wcześniej nie odkryłam jak banalnie proste jest ich przygotowanie. Raz, dwa i można przygotować małe "co nieco". Uwielbiam te na słodko, ale tym razem postanowiłam wypróbować muffiny w innej odsłonie. Idealnie sprawdzają się jako przekąska w przypadku niespodziewanej wizyty znajomych, albo wieczorny "czasuumilacz":) Książka, muffin (albo nawet kilka:) i czego chcieć więcej...
Przepis na muffiny z suszonymi pomidorami, ricottą i czarnymi oliwkami:
Składniki:
- 2 szklanki maki,
- 1 mały słoik suszonych pomidorów,
- 1/4 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka suszonej bazyli,
- 1 mały słoik czarnych oliwek,
- 1 opakowanie ricotty (użyłam przygotowanej w domu - przepis już wkrótce:)
- pieprz,
- sól.
Wykonanie:
Mąkę, proszę do pieczenia, suszoną bazylię, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz wymieszałam w mice. Do drugiej miski wbiłam 3 jajka i roztrzepałam je widelcem. Wlałam mleko, i olej odlany ze słoika z suszonymi pomidorami. Oliwki i suszone pomidory pokroiłam w plasterki a następnie wrzuciłam do mokrych składników. Dodałam rozdrobnioną ricottę. Wszystkie mokre składniki przelałam do mokrych i dokładnie wymieszałam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Piekłam około 15 min w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Smacznego:)
|
Muffiny z suszonymi pomidorami, ricottą i czarnymi oliwkami przed upieczeniem |
|
|
Muffin z suszonymi pomidorami, ricottą i czarnymi oliwkami | | |
|
Muffiny z suszonymi pomidorami, ricottą i czarnymi oliwkami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz