Trufle kokosowe

Trufle kokosowe
Trufle kokosowe
Uwielbiam wszystkie słodycze, które zawierają kokosy. Sam zapach wprawia mnie od razu w dobry humor i daje energetycznego kopa. Postanowiłam przygotować domową wersję trufli kokosowych, przede wszystkim z ciekawości, aby porównać smak z tymi ze sklepu. Zamiast gotowych wiórek użyłam przygotowanych w domu z prawdziwego kokosa. Moim niezastąpionym pomocnikiem został jak zwykle mój mąż, który szybko uporał się z krnąbrym orzechem:) Prawdziwa walka rozpoczęła się jednak dopiero po przygotowaniu trufli, aby nie zjeść wszystkich od razu:)

 

Przepis na trufle kokosowe:


Składniki:

  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 0,5 małej śmietanki 30%,
  • 1 kokos,
  • 2 łyżki rumu,
  • 0,5 opakowania herbatników.

Wykonanie: 

Czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do małego garnka. Dolałam śmietanki i podgrzewałam na malutkim ogniu. Kiedy czekolada się już roztopiła dolałam rumu i zdjęłam z ognia. Bardzo ważne jest aby całość się nie zagotowała. Masę wystawiłam na balkon tak aby ostygła.
W międzyczasie mój mąż toczył walkę z kokosem, która zakończyła się przeciśnięciem kokosa przez wyciskarkę. Mleczko wykorzystaliśmy do innej potrawy, na którą przepis już wkrótce. Wiórek użyliśmy do trufli.
Po ostygnięciu masę czekoladową połączyłam z pokruszonymi w drobniutkie kawałki herbatnikami i dodałam trochę wiórek. Z masy uformowałam łyżeczkami kulki, które obtaczałam w wiórkach.
Z podanej porcji wyszło około 30 trufli, które po przygotowaniu warto schłodzić w lodówce.
Smacznego:)


Kokos
Kokos
Formowanie trufli
Formowanie trufli
Gotowe trufle kokosowe
Gotowe trufle kokosowe
Trufle kokosowe
Trufle kokosowe
Trufla kokosowa z bliska
Trufla kokosowa z bliska

4 komentarze :

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...