|
Domowe tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów |
Sobota czy też niedziela to dni kiedy mam więcej czasu na gotowanie, a mój mąż na fotografowanie. Zimowa aura nie sprzyja wypadom za miasto, więc można upichcić coś bardziej czasochłonnego. Od dawna kusiło mnie przygotowanie domowego makaronu tagliatelle. Większego nakładu czasu i energii wymaga tylko makaron, pesto można zblendować dosłownie w chwilę. Przygotujcie jeśli macie ochotę na coś włoskiego na talerzu:)
Przepis na domowe tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 5 jajek,
- słoik suszonych pomidorów w oliwie,
- garstka orzechów arachidowych (użyłam solonych),
- 0,5 cytryny,
- 2 łyżki ziół prowansalskich,
- odrobina wody,
- kilka czarnych oliwek
- sól.
Wykonanie:
Na stolnicę wsypałam przesianą mąkę. Dodałam 5 jajek, zioła prowansalskie, sól i odrobinę wody. Gniotłam do momentu, aż wszystkie składniki się połączyły i ciasto miało dość elastyczną strukturę. Ciasto podzieliłam na trzy części i nadal ugniatałam, aż stało się bardzo twarde. Rozwałkowałam ciasto na cieniutkie placki i posypałam delikatnie mąką. Każdy z placków zwinęłam jak roladę i pokroiłam na paski. Gotowałam w osolonej wodzie około 6 minut.
Suszone pomidory razem z oliwą ze słoika wrzuciłam do blendera. Dodałam orzeszki arachidowe, sok z cytryny i całość dokładnie zblendowałam.
Gorący makaron polałam pesto i posypałam oliwkami. Smakuje świetnie i w 100% wynagradza trud włożony w ugniatanie. Koniecznie przygotujcie a na pewno nie pożałujecie:)
Smacznego:)
|
Gotowe ciasto na makaron |
|
Ciasto na makaron |
|
Pokrojony makaron |
|
Domowe tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz