Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem |
Najczęściej ptysie kojarzą się nam ze słodkim kremem wewnątrz. Dziś przepis na ptysie z żółtym serem i pieczarkami, na który przepis podpatrzyliśmy u cioci Zosi:)
Ptysie świetnie zastępują tradycyjnie krokiety, lub paszteciki. Możecie je przygotować szybko i co ważne są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Przygotujcie więc od razu dwie porcje, tak na wszelki wypadek:)
Ptysie świetnie zastępują tradycyjnie krokiety, lub paszteciki. Możecie je przygotować szybko i co ważne są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z talerza. Przygotujcie więc od razu dwie porcje, tak na wszelki wypadek:)
Przepis na faszerowane ptysie z czerwonym barszczem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 4 jajka,
- pół kostki margaryny,
- 20 dag sera żółtego,
- 20 dag pieczarek,
- 3 czerwone buraki,
- 1 łyżka octu,
- kawałek wędzonki (użyłam kawałka domowego, wędzonego boczku),
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka cukru,
- ziele angielskie i liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
W garnku zagotowałam wodę z margaryną. Do gotującej się wody wrzuciłam mąkę i dokładnie wymieszałam, tak aby nie powstały grudki. Chwilę przytrzymałam na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiłam do ostygnięcia.
W międzyczasie obrałam trzy buraki i pokroiłam w dość grube plastry. Wrzuciłam go garnka i zalałam wodą. Dodałam wędzonkę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotowałam na małym ogniu około 30 minut. Na końcu dodałam pokruszony majeranek i łyżkę cukru. Po 2-3 minutach zdjęłam barszcz z ognia.
Do ostudzonego ciasta na ptysie wbiłam 4 jajka i dokładnie zmiksowałam mikserem. Układałam łyżeczką małe kulki ciasta na blasze i piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po ostudzeniu ptysie przecięłam na pół i wypełniłam podduszonymi na patelni pieczarkami i startym żółtym serem.Włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika, tak aby ser się rozpuścił.
Podawałam z gorącym barszczem.
Smacznego:)
W międzyczasie obrałam trzy buraki i pokroiłam w dość grube plastry. Wrzuciłam go garnka i zalałam wodą. Dodałam wędzonkę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotowałam na małym ogniu około 30 minut. Na końcu dodałam pokruszony majeranek i łyżkę cukru. Po 2-3 minutach zdjęłam barszcz z ognia.
Do ostudzonego ciasta na ptysie wbiłam 4 jajka i dokładnie zmiksowałam mikserem. Układałam łyżeczką małe kulki ciasta na blasze i piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po ostudzeniu ptysie przecięłam na pół i wypełniłam podduszonymi na patelni pieczarkami i startym żółtym serem.Włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika, tak aby ser się rozpuścił.
Podawałam z gorącym barszczem.
Smacznego:)
Faszerowane ptysie |
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem |
Faszerowane ptysie z czerwonym barszczem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz