Indyk ze szparagami |
Sezon szparagowy powoli dobiega do końca, więc warto wykorzystać okazję na kupienie tego przysmaku na lokalnych straganach. Dziś propozycja na banalnie proste danie, które z łatwością możecie przygotować na szybko po pracy. Idealny sposób na zaskoczenie bliskich i znajomych prostą potrawą, która uda się na pewno każdemu:)
Przepis na indyka ze szparagami
Składniki:
- 4 plastry piersi z indyka,
- pęczek białych szparagów,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml sosu pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów)
- kilka liści świeżej bazyli,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pierś z indyka usmażyłam na patelni z obu stron. Posypałam delikatnie solą i pieprzem.
W międzyczasie do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuciłam obrane i pokrojone w kawałki szparagi. Podgotowałam je przez około 5 minut i odcedziłam.
Na patelni podgrzałam sos pomidorowy, dorzuciłam posiekane ząbki czosnku i porwane listki bazylii. Całość doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę poddusiłam.
Indyka ułożyłam na talerzu w towarzystwie szparagów i sosu pomidorowego (Coraz częściej w menu restauracji gości to cudowne słowo " w towarzystwie" - tak aby żaden ze składników nie czuł się samotny. Trio na moim talerzu okazało się wyborowym towarzystwem:)
Smacznego:)
W międzyczasie do gotującej się wody z odrobiną soli i cukru wrzuciłam obrane i pokrojone w kawałki szparagi. Podgotowałam je przez około 5 minut i odcedziłam.
Na patelni podgrzałam sos pomidorowy, dorzuciłam posiekane ząbki czosnku i porwane listki bazylii. Całość doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę poddusiłam.
Indyka ułożyłam na talerzu w towarzystwie szparagów i sosu pomidorowego (Coraz częściej w menu restauracji gości to cudowne słowo " w towarzystwie" - tak aby żaden ze składników nie czuł się samotny. Trio na moim talerzu okazało się wyborowym towarzystwem:)
Smacznego:)
Indyk ze szparagami |
Indyk ze szparagami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz