Dorsz z parowanymi warzywami |
Dziś przepis na lekkie, szybkie i pożywne danie. Idealne na niedzielny obiad. Dorsz zawiera sporo selenu, który pozytywnie wpływa na odporność. Kwasy omega 3, poprawiają pamięć i z powodzeniem można je stosować w profilaktyce chorób serca. Ryba zawiera również dobroczynne kwasy omega-6, które zapobiegają zakażeniom i obniżają poziom cholesterolu. Więcej na temat właściwości dorsza możecie poczytać tutaj
Zjedzcie pyszną rybkę na obiad, a zdrowie na pewno będzie Wam dopisywać.
Zjedzcie pyszną rybkę na obiad, a zdrowie na pewno będzie Wam dopisywać.
Przepis na dorsza z parowanymi warzywami
Składniki:
- 1 tuszka z dorsza,
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 6 młodych ziemniaków,
- 8 pieczarek,
- 1 cytryna,
- pęczek natki pietruszki,
- zielona czubryca,
- sól i pieprz do smaku,
- olej.
Wykonanie:
Tuszkę z dorsza pokroiłam na około 2 centymetrowe kawałki. Polałam sokiem z cytryny i wymieszałam z drobno pokrojoną natką pietruszki. Zostawiłam na około 20 minut.
Warzywa pokroiłam w kawałki. Polałam olejem i dokładnie wymieszałam z czubrycą, solą i pieprzem. Całość przełożyłam do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązałam. Do drugiego rękawa włożyłam zamarynowanego dorsza. Całość piekłam przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego:)
Warzywa pokroiłam w kawałki. Polałam olejem i dokładnie wymieszałam z czubrycą, solą i pieprzem. Całość przełożyłam do rękawa do pieczenia i dokładnie zawiązałam. Do drugiego rękawa włożyłam zamarynowanego dorsza. Całość piekłam przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Smacznego:)
Marynowany dorsz |
Marynowany dorsz |
Dorsz z parowanymi warzywami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz