|
Pszenno-żytnia tarta z kurczakiem i szpinakiem. |
Dziś propozycja na zdrowy i lekki posiłek, który można przygotować zamiast standardowego obiadu. Tarta dołączyła do grona naszych ulubionych przysmaków, głównie za sprawą pysznego ciasta. Zamiast po raz kolejny wcinać pizzę na mieście, przygotujcie moją dzisiejszą propozycję - szybkie i proste, a do tego zdrowe:) Porcja idealna dla dwóch osób, więc w razie konsumpcji w większym gronie, pamiętajcie o przygotowaniu większej ilości:)
Przepis na pszenno-żytnią tartę z kurczakiem i szpinakiem.
Składniki:
- 150 dag mąki pszennej,
- 200 dag mąki żytniej,
- 1/2 kostki margaryny,
- 2 jajka (użyłam zielononóżek)
- 100 dag liści świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 dkg pieczarek,
- 1/2 piersi z kurczaka,
- 4 plastry sera żółtego cheddar,
- sól i pieprz do smaku,
- curry,
- odrobina chili,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia kurczaka
Wykonanie:
Obie mąki wymieszałam, dodałam margarynę i jajka i zagniotłam ciasto, które włożyłam na 30 minut do zamrażalnika. W międzyczasie pokroiłam w kostkę kurczaka i podsmażyłam go na patelni z curry, chili, solą i pieprzem. Pieczarki pokroiłam w plasterki.
Schłodzonym ciastem wyłożyłam blaszkę do tarty (28 cm) i włożyłam do nagrzanego do 150°C piekarnika na 5 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyłam umyte liście szpinaku, na które wycisnęłam czosnek. Następnie wyłożyłam pieczarki i podsmażonego kurczaka. Całość ponownie włożyłam do piekarnika na około 10 minut. Na samym końcu na daniu poukładałam porwane kawałki sera i podpiekłam 2 minuty, tak aby się rozpuścił. Tarta jest idealna od razu po upieczeniu:)
Smacznego:)
|
Ciasto na tartę |
|
Pszenno-żytnia tarta z kurczakiem i szpinakiem. |
|
Pszenno-żytnia tarta z kurczakiem i szpinakiem. |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz