Pulpety w sosie marchewkowo-pomidorowym |
Dziś proponuję pyszne i zdrowe pulpety w sosie marchewkowo-pomidorowym. A po obiedzie spacer i odpoczynek:)
Przepis na pulpety w sosie marchewkowo-pomidorowym
Składniki:
- 60 dag przekręconej chudej szynki wieprzowej,
- 2 jajka,
- 1łyżka kaszy manny,
- 4 łyżki ryżu,
- 1 łyżka suszonej fioletowej bazyli,
- 2 marchewki,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- puszka zielonego groszku,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta chili,
- 2 łyżki mąki.
Wykonanie:
Mięso wymieszałam z jajkami, ryżem, kaszą manną, bazylią i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawiłam solą, pieprzem i chili. Z tak przygotowanego mięsa uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtoczyłam w mące.
Marchewkę starłam na tarce warzywnej i wrzuciłam do garnka. Zalałam wodą na wysokość około 4-5 cm. Do gotującej się wody wrzucałam porcjami pulpety i gotowałam około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Po przygotowaniu wszystkich pulpetów do sosu dodałam przecier i podgotowałam jeszcze około 2 minuty ( można dodać jeszcze np. łyżkę śmietany).
Podałam z ryżem i zielonym groszkiem.
Smacznego:)
Pulpety w sosie marchewkowo-pomidorowym |
Pulpety w sosie marchewkowo-pomidorowym |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz