Syrop z dyni do kawy |
Przepis na syrop z dyni do kawy
Składniki:
- 1 szklanka cukru kryształu,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 szklanka purre z dyni,
- 2 szklanki wody,
- 1 laska wanili,
- 6 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- 1 centymetr świeżego imbiru,
- 1 starta gałka muszkatołowa,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
Purre z dyni przygotowałałam tak, jak w przepisie tutaj.
Do garnka wlałam wodę, wsypałam cukier i wszystkie przyprawy. Zagotowalam na malutkim ogniu cały czas mieszając, aby cukier się nie przypalił. Dodałam purre z dyni i podgotowałam około 10 minut, ciągle mieszając. Następnie przelałam przez sitko i zlałam do słoików. Syrop warto trzymać w lodówce, aby dłużej zachował świeżość:)
Z podanej porcji wyszło mi około 1 litr syropu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz