|
Kudłacze |
Pewnie każdy z Was ma w swojej książce kucharskiej ciasto, które zawsze wychodzi. Jest proste w wykonaniu i nie wymaga dużej ilości czasu. Dziś jedno z pierwszych ciast, które kilka lat temu na stałe zagościło na naszych stolach. Przygotowywałyśmy je z siostrą jeszcze jako małe dziewczynki. Z sentymentu i walorów smakowych przygotowuję je od czasu do czasu i zawsze świetnie smakuje. Jeśli potrzebujecie ciasta na szybko, bo mają do Was wpaść goście koniecznie wypróbujcie kudłacze w dzisiejszej odsłonie.
Przepis na kudłacze
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 5 dag margaryny,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki sztucznego miodu,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- aromat pomarańczowy,
- 1 margaryna,
- 12 łyżek cukru kryształu,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki wody,
- 2 opakowania wiórek kokosowych po 100 dag.
Wykonanie:
W misce zmiksowałam 5 dag margaryny z cukrem pudrem. Dodałam jajko, miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia i olejek. Wylałam gotowe ciasto do dużej blachy i piekłam na złoty kolor przez około 30 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto pokroiłam na kwadraty. Do garnka wrzuciłam składniki na polewę: kostkę margaryny, cukier kryształ wodę i kakao. Całość mieszałam do momentu zagotowania. Kostki ciasta maczałam w gotowej polewie o obtaczałam wiórkami kokosowymi. Ciastka układałam na papierze i pozostawiłam do ostygnięcia masy.
Smacznego:)
|
Kudłacze po upieczeniu |
|
Kudłacze |
Do ciasta dodajemy cały aromat pomarańczowy ? Nie za dużo ? : ))
OdpowiedzUsuńMożna dać mniej, ale ja dodaję cały:) kudłacze są bardziej aromatyczne:)
UsuńNa jak dużą blachę jest ciasto?
OdpowiedzUsuń