Smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej

Smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej
Smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej
Pamiętam, że jako dzieci pochłanialiśmy mnóstwo kasz: jęczmiennej, gryczanej i jaglanej. Wszystkie wydawały nam się podobne, bo kasza była kaszą i już. Dopiero po latach doceniliśmy smak każdej z nich.
Jedną z moich ulubionych jest kasza jęczmienna perłowa. Świetnie sprawdza się zimą, kiedy walczymy z wirusami i bakteriami. Jest lekkostrawna, zawiera mnóstwo błonnika, a dodatkowo korzystanie wpływa na wygląd naszej skóry. Dziś proponuję ją w wersji lekkiej sałatki podanej z boczniakami.

 

 

Przepis na smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 cytryna,
  • 1 opakowanie boczniaków,
  • 1 jajko,
  • odrobina mleka,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz czarny.

 

Wykonanie:


Kaszę wrzuciłam do gotującej się osolonej wody i gotowałam na małym ogniu około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, tak aby się nie przypaliła. W międzyczasie pokroiłam paprykę w paski i podsmażyłam na odrobinie oleju tak, aby zmiękła i puściła sok. Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka i posypałam odrobiną soli. Do ugotowanej gorącej kaszy dodałam podsmażoną paprykę, surową czerwoną cebulę, natkę pietruszki, sok wyciśnięty z cytryny i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam na około 5 minut, tak aby kasza przeszła smakiem.
Boczniaki umyłam, panierowałam w jajku roztrzepanym z odrobiną mleka a następnie w bułce tartej. Smażyłam na oleju do zarumienienia.
Gotowe boczniaki podałam z gorącą kaszą.
Smacznego:)

Boczniak
Boczniak
Smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej
Smażone boczniaki z sałatką z kaszy jęczmiennej
Sałatka z kaszy jęczmiennej z bliska
Sałatka z kaszy jęczmiennej z bliska

2 komentarze :

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...