Risotto z zielonym groszkiem i czerwonym pieprzem |
Dziś przepis na najlepsze risotto jakie jadłam:) Mąż zrobił mi ostatnio imieninową niespodziankę i przygotował przysmak, którego wykonanie już od dawna chodziło mi po głowie. Otrzymał złoty medal mistrza risotto i stał się bohaterem we własnym domu:)
Do potrawy najlepiej użyć ryżu arborio, który można kupić praktycznie w każdym sklepie. Ryż świetnie chłonie smak dodatków, nie rozgotowuje się i jest lekko twardy w środku. Cudownego aromatu potrawie nadał dodatek domowego białego wina produkcji mojego taty.
Do potrawy najlepiej użyć ryżu arborio, który można kupić praktycznie w każdym sklepie. Ryż świetnie chłonie smak dodatków, nie rozgotowuje się i jest lekko twardy w środku. Cudownego aromatu potrawie nadał dodatek domowego białego wina produkcji mojego taty.
Przepis na risotto z zielonym groszkiem:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka białego wytrawnego wina,
- 3 szklanki rosołu (można zastąpić kostką rosołową),
- liść laurowy,
- gałązka świeżego rozmarynu,
- gałązka świeżego cząbru,
- 150 g zielonego groszku,
- łyżeczka czerwonego pieprzu,
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- sok z połowy cytryny,
- natka pietruszki,
- 50 g tartego parmezanu.
Wykonanie:
Na patelni należy roztopić 1/4 kostki masła i wrzucić drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojony czosnek. Dodać szczyptę soli, dwie łyżki oliwy z oliwek i smażyć na małym ogniu około 10 min, tak aby cebula się zeszkliła. Następnie należy wsypać ryż arborio i smażyć około 3 minuty cały czas mieszając.
W odrębnym garnku zagotować rosół, dodać rozmaryn i liść laurowy.
Do podsmażonego ryżu stopniowo wlewamy wino i ciągle mieszamy, tak aby wino wyparowało, a aromat pozostał w ryżu. Następnie do ryżu dolewamy po chochelce gorącego rosołu, który cały czas trzymamy na malutkim ogniu, aby nie ostygł. Kiedy zostanie około szklanki rosołu do risotta dodajemy resztę masła oraz stopniowo dosypujemy startego parmezanu i delikatnie podlewamy rosołem. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę, zielony groszek i podlewamy resztą rosołu.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy czerwony pieprz i chwilę prażymy.
Risotto nakładamy na talerz i dekorujemy czerwonym pieprzem i świeżym cząbrem.
Smacznego:)
W odrębnym garnku zagotować rosół, dodać rozmaryn i liść laurowy.
Do podsmażonego ryżu stopniowo wlewamy wino i ciągle mieszamy, tak aby wino wyparowało, a aromat pozostał w ryżu. Następnie do ryżu dolewamy po chochelce gorącego rosołu, który cały czas trzymamy na malutkim ogniu, aby nie ostygł. Kiedy zostanie około szklanki rosołu do risotta dodajemy resztę masła oraz stopniowo dosypujemy startego parmezanu i delikatnie podlewamy rosołem. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę, zielony groszek i podlewamy resztą rosołu.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy czerwony pieprz i chwilę prażymy.
Risotto nakładamy na talerz i dekorujemy czerwonym pieprzem i świeżym cząbrem.
Smacznego:)
Ryż arborio |
Ryż arborio z bliska |
Risotto z zielonym groszkiem i czerwonym pieprzem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz