Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Od kiedy pamiętam zawsze zachwycałam się zdjęciami z pięknie wyrośniętymi sufletami. Zawsze wydawało mi się, że są piekielnie trudne w wykonaniu i szansa, że kiedyś je zrobię jest bardzo mała. Jak to mówią do odważnych świat należy i dziś przygotowałam swój pierwszy w życiu czekoladowy suflet. Cieszyłam się jak małe dziecko, kiedy wyciągałam z piekarnika te małe cudeńka. Deser smakuje rewelacyjnie, a dodatek cynamonu i imbiru nadaje czekoladzie wyrazistości. Deser nie zawiera mąki ani proszku do pieczenia, ale dzięki dokładnie ubitym białkom rośnie jak na drożdżach:)
W sieci znajdziecie wiele przepisów na suflet czekoladowy. Mnie zainspirował ten przepis, który nieznacznie zmieniłam.


Przepis na suflet czekoladowy


Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka rumu,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki drobnego cukru + 2 łyżki do wysypania foremek,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania foremek,
  • cukier puder do posypania. 
 

Wykonanie:


Do garnka wlałam śmietankę i rum oraz dodałam 3 łyżki cukru. Zagotowałam i dodałam połamaną w kawałki czekoladę. Pozostawiłam na 3 minuty i dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
Żółtka oddzieliłam od białek i dodałam do ostudzonej masy czekoladowej. Dokładnie roztrzepałam trzepaczką, tak aby masa miała jednolitą konsystencję.
W metalowej misce ubiłam białka z odrobiną soli. 1/3 ubitych białek dodałam do masy czekoladowej i wymieszałam do dokładnego połączenia składników. Dodałam pozostałą pianę i delikatnie wymieszałam. Przełożyłam do 4 foremek, które włożyłam do nagrzanego do 200° C piekarnika. Po2 minutach zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 180° C i piekłam przez około 13 minut.
Po wyjęciu z piekarnika suflety posypałam cukrem pudrem. gorące suflety po około 5 minutach zaczynają opadać dlatego najlepiej wcinać je na gorąco.
Smacznego:)

Śmietanka z cukrem i rumem
Śmietanka z cukrem i rumem
Foremka posmarowana masłem i wysypana cukrem
Foremka posmarowana masłem i wysypana cukrem
Suflet czekoladowy przed pieczeniem
Suflet czekoladowy przed pieczeniem

Gotowe suflety czekoladowe
Gotowe suflety czekoladowe
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy z bliska
Suflet czekoladowy z bliska

4 komentarze :

  1. A ja muszę się przyznać, że chyba nigdy w życiu nie jadłam sufletu. A w każdym razie nie pamiętam, żebym jadła.... Jestem ciekawa, jak smakuje.
    Btw. cudowne masz te miseczki! :D
    Pozdrawiam,
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje świetnie - pyszna czekolada i zapach cynamonu:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...