Faszerowany patison |
Lato w pełni i wszystko to, czym raczą nas ogródki lub pobliskie stragany smakuje idealnie. Pyszne dojrzewające w słońcu owoce i warzywa to jest to. Jeśli macie taką możliwość to wybierajcie nasze rodzime:)
Dziś szybki i pyszny sposób na obiad - faszerowane patisony wg przepisu mojego męża. Jedno z nielicznych dań, w których zjadamy całość - razem z miską, w której jest podane:)
Smacznego i miłej niedzieli:)
Dziś szybki i pyszny sposób na obiad - faszerowane patisony wg przepisu mojego męża. Jedno z nielicznych dań, w których zjadamy całość - razem z miską, w której jest podane:)
Smacznego i miłej niedzieli:)
Przepis na faszerowane patisony
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 5 pomidorów,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- rozmaryn,
- tymianek,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka średniej wielkości patisonów.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni a następnie wrzuciłam do garnka. Pokrojoną cebulę i paprykę również poddusiłam na patelni i wrzuciłam do kurczaka. Na końcu na patelni podsmażyłam pokrojone w kawałki pomidory z dodatkiem rozmarynu i tymianku. Wszystko dokładnie wymieszałam w garnku i wrzuciłam kukurydzę i fasolę. Dodałam soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowanym farszem wypełniłam wydrążone patisony.
Jeśli używacie młodych patisonów to spokojnie możecie do farszu dodać również wydrążone wnętrza:)
Całość zapiekałam w piekarniku około 30-40 minut.
Najlepiej smakują na gorąco od razu po przygotowaniu.
Smacznego:)
Jeśli używacie młodych patisonów to spokojnie możecie do farszu dodać również wydrążone wnętrza:)
Całość zapiekałam w piekarniku około 30-40 minut.
Najlepiej smakują na gorąco od razu po przygotowaniu.
Smacznego:)
Faszerowany patison |
Faszerowany patison |
Faszerowany patison |
Faszerowane patisony po upieczeniu |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz