Sałatka z bobem, groszkiem i fasolką szparagową |
Sierpień zawitał nie wiadomo kiedy, a wraz z nim kolejna porcja letnich promieni słońca. Odkryłam ostatnio idealne połączenie smaków i dziś się z Wami tym odkryciem podzielę:) Sałatka sprawdzi się jako obiad w upalne dni, więc zamiast siedzieć w kuchni będziecie mogli korzystać z uroków lata. Jeśli potrzebujecie czegoś cięższego to zawsze można do niej dodać makaronu. Osobiście jednak polecam Wam przygotowanie tej sałatki pierwszy raz, dokładnie w tej wersji, którą umieszczam poniżej. Zapamiętanie proporcji jest bardzo proste, ponieważ wszystkich strączkowych składników daję po dwie garstki. Im większa łapka tym większa porcja:)
Przepis na letnią sałatkę z miętową nutą
Składniki:
- dwie garście bobu,
- dwie garście żółtej fasoli szparagowej,
- dwie garście zielonej fasolki szparagowej,
- dwie garście zielonego groszku,
- dwie garście świeżej mięty,
- 0,5 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól.
Wykonanie:
Do gotującego się osolonego wrzątku wrzuciłam oba kolory fasolki i podgotowałam przez ok 5 minut a następnie wrzuciłam jeszcze zielony groszek. Gotowałam jeszcze 5 minut. W odrębnym garnku do osolonego wrzątku wrzuciłam bób i gotowałam przez 10 min, aż będzie miękki. Liście mięty wrzuciłam do blendera i dokładnie zmiksowałam z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ugotowany bób oczyściłam ze skórki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszałam z miętowym sosem. Sałatka jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno. Świetnie orzeźwia, więc idealnie sprawdza się podczas takich upałów jak dziś:)
Kwiat mięty |
Świeży groszek prosto z krzaka |
Gotowa miętowa sałatka z groszkiem, bobem i fasolką szparagową |
Cześć, ciekawy pomysł, czy sałatkę można zrobić z groszkiem konserwowym?
OdpowiedzUsuńPrzygotowuję sałatkę latem kiedy jest świeży groszek:) Myślę, że można wykorzystać też groszek konserwowy, ale koniecznie trzeba go dobrze wypłukać i polać sokiem z cytryny:)
OdpowiedzUsuń