Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym |
Podawałam ostatnio przepis na ogórki małosolne, które przygotowałam podczas upychania do słoików innych przysmaków. Dziś przepis na moją ulubioną sałatkę z ogórków. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza kiedy mamy pomocników do siekania ogórków i ścierania marchewki:) Idealnie w tą rolę wcielił się mój mąż ze swoim niezawodnym towarzyszem - robotem kuchennym:) Przepis od lat jest wykorzystywany w mojej rodzinie i jak dotąd nikomu się jeszcze nie znudził. Sałatka to połączenie słodyczy z pomidorów i marchewki, oraz pikantności z cebuli i czarnego pieprzu. Jeśli macie jeszcze trochę ogórków i miejsca w spiżarni, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na pewno nie pożałujecie.
Przepis na sałatkę z ogórków na zimę
Składniki:
- 2 kg ogórków,
- 7 marchewek,
- 7 cebul
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyłam i oddalam w ręce męża, który dzięki pomocy robota kuchennego wszystko dokładnie posiekał. Ogórki w plasterki, marchewkę tak jak na tarce jarzynowej, a cebulę w piórka. Ręczne wykonanie powyższych czynności zajmowało mi zawsze dużo czasu, biorąc pod uwagę ilość sałatki, jaką przygotowywałam. Posiekane ogórki posypałam solą i odstawiłam na 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie zagotowałam w garnku olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i do gotującej się zalewy wrzuciłam marchewkę i cebulę. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Całość poddusiłam przez ok 5 minut i dorzuciłam ogórki. Gotowałam jeszcze przez około 10 minut i przełożyłam do wyparzonych słoików. Ogórki po przygotowaniu trzeba jeszcze pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego:)
Osolone i posiekane ogórki |
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym |
Ciekawe połączenie :) Nie miałam okazji jeszcze takich próbować
OdpowiedzUsuńSą pyszne:) koniecznie musisz spróbować:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, ogórki odcisnąć czy nie??
OdpowiedzUsuńMożna delikatnie odcisnąć, ale ja dodaję zawsze całość razem z wodą:)
UsuńCiekawy przepis ,jeszcze takich nie robiłam więc zaraz się zabieram do roboty ☺
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jak smakują - serdeczności :-)
OdpowiedzUsuńto moje ulubione ogórki na zimę - wszystkim smakują, więc warto wypróbować przepis:) polecam:)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńA przeciery to jakiej pojemności powinny być?
OdpowiedzUsuń200 g - daję takie standardowe:)
UsuńDziś robię wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńa ile tego pieprzu bo nie umiem znaleźć?
OdpowiedzUsuńDaję zawsze na oko - w zależności od tego jaką ostrość chcę osiągnąć. Jedna płaska łyżeczka będzie ok:)
UsuńJa jadłam :))) Koleżanka przyniosła do pracy (tak Kasiu o tobie pisze). Zjadłam cały słoik który miał być dla wszystkich :D są baaaaaardzo smakowite :))
OdpowiedzUsuń:) super - bardzo się cieszę i zachęcam do dalszego testowania przepisów:)
OdpowiedzUsuńA czy dodaje sie wodę? I w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńDodaję tylko wodę, którą puszczą posolone ogórki
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna
OdpowiedzUsuńpyszna pyszna robię już drugi raz pierwsza partia nie doczekała zimy
OdpowiedzUsuń