Zupa krem z zielonego groszku |
Dziś propozycja bardzo prostej w wykonaniu zupy z zielonego groszku, którą mój mąż wykombinował w przypływie kulinarnej weny:) Jak dotąd wszystkim smakuje, więc jestem pewna, że warto ją przygotować.
P.S. Marta to przepis specjalnie dla Ciebie:)
Przepis na zupę krem z zielonego groszku.
Składniki:
- 500 g świeżego zielonego groszku (może być mrożony),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- ser z zieloną pleśnią albo śmietana do dekoracji,
- słonecznik,
- czubryca czerwona - można ja zastąpić przyprawą meksykańską,
- przyprawa do zupy bez benzoesanu sodu,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
W garnku rozgrzałam 2 łyżki masła i zeszkliłam na nim posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Chwilkę poddusiłam i zalałam wodą, do której dodałam 3 łyżki przyprawy do zupy (można zastąpić kostką rosołową), gotując przez 5 min. Następnie dorzuciłam groszek i zalałam wodą, tak aby cały groszek był pod wodą. Gotowałam przez kolejne 5 min. Dorzuciłam pokrojoną pietruszkę, dosmaczyłam solą, pieprzem i gotowałam ok 5 min. Po tym czasie całość zmiksowałam dokładnie blenderem, do uzyskania jednolitego kremu.
Na rozgrzanej patelni na łyżce masła uprażyłam słonecznik. Uprażony słonecznik wymieszałam z dość duża ilością czerwonej czubrycy. Ważne jest aby przyprawę dodać kiedy patelnia będzie już zdjęta z gazu, aby uniknąć przypalenia się przyprawy, która i tak ściemnieje od gorącego słonecznika.
Tak przygotowanym słonecznikiem posypałam zupę i dodałam do niej w zależności od preferencji sera pleśniowego lub śmietany.
Smacznego:)
Na rozgrzanej patelni na łyżce masła uprażyłam słonecznik. Uprażony słonecznik wymieszałam z dość duża ilością czerwonej czubrycy. Ważne jest aby przyprawę dodać kiedy patelnia będzie już zdjęta z gazu, aby uniknąć przypalenia się przyprawy, która i tak ściemnieje od gorącego słonecznika.
Tak przygotowanym słonecznikiem posypałam zupę i dodałam do niej w zależności od preferencji sera pleśniowego lub śmietany.
Smacznego:)
Świeży zielony groszek |
Zupa krem z zielonego groszku |
Zupa krem z zielonego groszku |
Jadłam i potwierdzam zupa jest przepyszna:P
OdpowiedzUsuń:)bardzo się cieszę, że smakowała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Ja robiłam na oliwie bo nie używam masła i też wyszła superowa! No i czubryca czerwona hmmm.. Takie rzeczy tylko w Twojej kuchni Bożenka :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń