|
Mini pizza pszenno-żytnia |
Uwielbiamy pizzę i ze smakiem się nią zawsze zajadamy. Najlepiej smakuje ta, którą sami przygotujemy wkładając w nią trochę serca i naszych ulubionych składników. Ostatnio przygotowałam przepis na trochę inną wersję pizzy, która oprócz tego, że jest pyszna jest też zdrowa i pożywna:) Mięsożercy mogą być na pierwszy rzut oka zawiedzeni, ale zapewniam Was, że warto spróbować. Mój brat, który za prawdę objawioną uznaje stwierdzenie "Mięso to podstawa" już następnego dnia dopytywał czy produkujemy kolejną porcję:) Mój mąż, który do ostatniej chwili wierzył, że pojawi się tam jakiś mięsny składnik, wcinał równie zawzięcie:) Pozostaje mi tylko wierzyć, że nie robili tego z grzeczności i w przypływie kolejnej fazy wilczego głodu:)
Przepis na mini pizze wegetariańskie
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 szklanki mąki żytniej,
- 0,5 kostki drożdży,
- 2 szklanki wody,
- 2 pomidory,
- 1 cebula
- 1 patison,
- 1 mały por,
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego,
- 1 papryka,
- natka pietruszki,
- liść lubczyku,
- starty ser żółty do posypania,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Do małego kubka wrzuciłam rozdrobnione drożdże, dodałam odrobinę cukru, wody i odstawiłam do wyrośnięcia.W misce rozmieszałam 2 szklanki mąki żytniej z wodą i dodałam wyrośnięte drożdże. Całość odstawiłam na ok 2 godziny. Następnie dodałam pozostałą mąkę zarówno żytnią jak też pszenną i dokładnie ugniatałam do momentu, aż ciasto odchodziło od ręki. Pozostawiłam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie posiekałam na plasterki pomidory, paprykę, patisona i cebulę. Drobno pokroiłam natkę pietruszki i lubczyk.
Kiedy ciasto wyrosło przełożyłam je na stolnicę i formowałam małe kulki, które następnie wałkowałam na malutkie okrągłe mini pizze.
|
Uformowane mini pizze |
Pozostawiłam placki na ok 5 min do wyrośnięcia i wyłożyłam na blachę. Każdą mini pizzę smarowałam przecierem pomidorowym i posypywałam ziołami prowansalskimi.
|
Pizza posmarowana przecierem i posypana ziołami |
Następnie kładłam plasterek patisona, pomidora, papryki, cebuli i pora oraz posypywałam pokrojona natką. Piekłam ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Na 2 minuty przed wyciągnięciem pizze posypałam startym serem.
|
Gotowa mini pizza z bliska |
|
Mini pizza pszenno-żytnia |
Smacznego:)
WOW! Pięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można dostać takich fajnych na przystawkę na przykład w Dominium, bo często jem u nich sałatki - cała pizza to dla mnie za dużo, bo mają spore porcje...
:) smakuje jeszcze lepiej niż wygląda:) polecam wypróbowanie przepisu:)
UsuńCudnie to wygląda. I chyba spróbuję. Od wczoraj znów mam fazę na pichcenie. Zrobiłam wczoraj dwa obiady, bo nie mogłam się zdecydować, czy wolę spagetii czy nadziewane mięsem mielonym papryczki... :D Te minipizze są zachwycające... :)
OdpowiedzUsuńDość szybko można wykonać te mini pizze, które pokonają nawet maxi głód:) polecam:)
OdpowiedzUsuńWow, mini pizze wyglądają bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuń