Polenta z warzywami |
Przepis na polentę z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 3 szklanki wody,
- łyżka masła,
- 2 pomidory,
- 2 małe cukinie,
- 2 pietruszki z natką,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- świeże oregano i bazylia (jeśli nie macie możecie zastąpić suszonymi)
- sól i pieprz do smaku,
- olej
Wykonanie:
W dość wysokim garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i wsypałam mąkę kukurydzianą. Całość bardzo dokładnie wymieszałam tak aby nie powstały grudki. Jeśli grudki się pojawią możecie użyć blendera i na pewno znikną:). Polentę gotowałam na małym ogniu przez około 15 minut i cały czas mieszałam aby się nie przypaliła. Jeśli zacznie bardzo gęstnieć można dodać trochę wody i dalej gotować.
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyłam na oleju przez około 5 minut. Następnie dodałam pokrojoną paprykę, korzeń pietruszki i drobno posiekane pomidory. Dusiłam warzywa przez około 5 minut, dodałam pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojone drobno zioła oraz natkę pietruszki. Całość trzymałam na ogniu do momentu, aż cukinia zmiękła. Podałam z gorącą polentą.
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyłam na oleju przez około 5 minut. Następnie dodałam pokrojoną paprykę, korzeń pietruszki i drobno posiekane pomidory. Dusiłam warzywa przez około 5 minut, dodałam pokrojoną w plasterki cukinię i pokrojone drobno zioła oraz natkę pietruszki. Całość trzymałam na ogniu do momentu, aż cukinia zmiękła. Podałam z gorącą polentą.
Posiekane warzywa |
Posiekana papryka i pietruszka |
Polenta z warzywami |
O ciekawe:) wygląda trochę jak budyń ;) skojarzyło mi się z prażuchą.
OdpowiedzUsuńOlik
można wylać na blachę i jak ostygnie kroić na kawałki, smażyć i grillować:)ciekawy smak więc warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
i czekamy na nowe foty kotów - ten siwy jest the best:)