Pierś z indyka zapiekana z warzywami |
Dziś przepis na super proste i super smaczne danie. Nie trzeba się zbytnio napracować, a pojeść smacznie można. Proste? Proste. Jeśli nie wiecie czym zaskoczyć dziś Wasze mamy to My na to super sposób mamy:)
Danie to świetna propozycja zarówno dla tych dbających o linię, jak i tych którzy lubią "porządnie zjeść".
Smak nas zachwycił, więc i Wam polecamy:)
Danie to świetna propozycja zarówno dla tych dbających o linię, jak i tych którzy lubią "porządnie zjeść".
Smak nas zachwycił, więc i Wam polecamy:)
Przepis na pierś z indyka zapiekaną z warzywami
Składniki:
- 300 dkg piersi z indyka,
- 1 czerwona papryka,
- 8 pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- 4 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 średnich młodych ziemniaków,
- zielona czubryca,
- pieprz kolorowy,
- chili,
- sól morska,
- olej.
Wykonanie:
Pierś z indyka umyłam i pokroiłam w około centymetrowe plastry. Następnie delikatnie natarłam olejem i posypałam świeżo mielonym pieprzem kolorowym i chili. Mięso ułożyłam na foli aluminiowej, dokładnie owinęłam, a następnie delikatnie poklepałam, aby przyprawy lepiej wniknęły w mięso. Włożyłam do lodówki na około 25-30 minut.
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Ziemniaki i marchewkę obrałam i pokroiłam w kawałki. Paprykę i cukinię pokroiłam w około centymetrowe plastry. Pieczarki i czosnek wykorzystałam w całości. Warzywa wrzuciłam do garnka, posypałam czubrycą, sola morską i polałam olejem. Całość dokładnie wymieszałam.
Do przygotowanych dwóch rękawów do pieczenia wyłożyłam po połowie mięsa, a następnie po połowie warzyw. Dokładnie zawiązałam z dwóch stron i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)
Wszystkie warzywa dokładnie umyłam. Ziemniaki i marchewkę obrałam i pokroiłam w kawałki. Paprykę i cukinię pokroiłam w około centymetrowe plastry. Pieczarki i czosnek wykorzystałam w całości. Warzywa wrzuciłam do garnka, posypałam czubrycą, sola morską i polałam olejem. Całość dokładnie wymieszałam.
Do przygotowanych dwóch rękawów do pieczenia wyłożyłam po połowie mięsa, a następnie po połowie warzyw. Dokładnie zawiązałam z dwóch stron i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200°C około 20 minut. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)
Indyk w przyprawach |
Indyk przed włożeniem do lodówki |
Pocięty zamarynowany indyk |
Warzywa w przyprawach |
Pierś z indyka zapiekana z warzywami |
Jutro postaram się stworzyć coś podobnego, dziękuję:)
OdpowiedzUsuń