Ciasto z rabarbarem |
Dziś w roli głównej najlepszy przysmak dzieciństwa, jaki można było upolować w domowym ogródku. Zakradasz się po cichu (najlepiej samemu - jeśli jednak masz rodzeństwo jest to praktycznie niemożliwe:) Wyłamujesz kawałek (lub też kilka w zależności od apetytu i siły w rączce:) i biegniesz do kuchni. Po drodze oczyszczasz łodygę z "opakowania" i niczym super zdobywca wsypujesz trochę cukru do kubka. "Maczasz" łodygę w cukrze i krzywisz się zajadając. Pyszne:)
Pozostają wspomnienia i zamiłowanie do prawdziwego kwaskowatego smaku rabarbaru, ale nie w wersji przesłodzonego ciasta, które tłamsi istotę rabarbaru.
Jeśli macie ochotę na powrót do dzieciństwa upieczcie koniecznie. Dzień Dziecka niedługo a wiadomo, że w każdym z nas wiele z tych dzieci pozostało.
Pozostają wspomnienia i zamiłowanie do prawdziwego kwaskowatego smaku rabarbaru, ale nie w wersji przesłodzonego ciasta, które tłamsi istotę rabarbaru.
Jeśli macie ochotę na powrót do dzieciństwa upieczcie koniecznie. Dzień Dziecka niedługo a wiadomo, że w każdym z nas wiele z tych dzieci pozostało.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kg rabarbaru,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Do miski (może być też stolica) wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodałam margarynę i jajka a następnie całość dokładnie posiekałam nożem. Ciasto szybko zagniotłam i podzieliłam na dwie części - jedną mniejszą a drugą większą, i włożyłam na 30 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie rabarbar obrałam i pokroiłam w centymetrowe kawałki.
Wyłożyłam papierem do pieczenia dużą blachę i starłam na tarce jarzynowej większą porcję ciasta. Ciasto włożyłam na około 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Przed wyłożeniem rabarbaru podpieczone ciasto równomiernie posypałam bułką tartą, tak wciągnęła ewentualny sok z rabarbaru. Rozłożyłam rabarbar wymieszany z cukrem trzcinowym i cynamonem. Podpiekałam kolejne 10 minut. Następnie starłam pozostałe ciasto i piekłam jeszcze 10 minut. Po ostygnięciu całość posypałam cukrem pudrem.
Smacznego:)
W międzyczasie rabarbar obrałam i pokroiłam w centymetrowe kawałki.
Wyłożyłam papierem do pieczenia dużą blachę i starłam na tarce jarzynowej większą porcję ciasta. Ciasto włożyłam na około 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Przed wyłożeniem rabarbaru podpieczone ciasto równomiernie posypałam bułką tartą, tak wciągnęła ewentualny sok z rabarbaru. Rozłożyłam rabarbar wymieszany z cukrem trzcinowym i cynamonem. Podpiekałam kolejne 10 minut. Następnie starłam pozostałe ciasto i piekłam jeszcze 10 minut. Po ostygnięciu całość posypałam cukrem pudrem.
Smacznego:)
Ciasto z rabarbarem |
Kawałek ciasta z rabarbarem |
Kawałek ciasta z rabarbarem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz