Zupa krem z pora |
Dziś przepis na szybką, delikatną i lekką zupę krem z pora. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, zwłaszcza przy takiej pogodzie jak dziś.
Zupa z pora jest lekkostrawna, a jej główny bohater por przepełniony mnóstwem dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Świetnie sprawdza się przy wszelkiego rodzaju zatruciach, wzmacnia układ nerwowy, pomaga przy anemii, jest również afrodyzjakiem:) Stanowi coraz bardziej popularne warzywo i coraz częściej gości na naszych stołach. Więcej na ten temat możecie poczytać tutaj
Przepis, który dziś podaję wymyślił mój mąż - niezastąpiony również w kuchni:):)
Zupa z pora jest lekkostrawna, a jej główny bohater por przepełniony mnóstwem dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Świetnie sprawdza się przy wszelkiego rodzaju zatruciach, wzmacnia układ nerwowy, pomaga przy anemii, jest również afrodyzjakiem:) Stanowi coraz bardziej popularne warzywo i coraz częściej gości na naszych stołach. Więcej na ten temat możecie poczytać tutaj
Przepis, który dziś podaję wymyślił mój mąż - niezastąpiony również w kuchni:):)
Przepis na zupę krem z pora
Składniki:
- 2 - 3 pory (głównie biała część, ale może być trochę zielonej),
- 4 korzenie pietruszki,
- 1/4 kostki masła,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- szczypta chili,
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu kolorowego,
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (można pominąć),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
Wykonanie:
Pory drobno posiekałam i udusiłam w garnku z dodatkiem czosnku, masła i soli. Kiedy pory zmiękły dodałam posiekaną natkę pietruszki i pokrojony drobno korzeń. Całość zalałam wodą i gotowałam około 10 minut. Następnie dodałam pozostałe składniki i gotowałam jeszcze około 15 minut. Zupę zblendowałam i podawałam z keksem śmietany.
Smacznego:)
Smacznego:)
Pocięty por |
Pocięty korzeń pietruszki |
Zupa krem z pora |
Zupa krem z pora |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz