Sałatka z ogórków na zimę

Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Podawałam ostatnio przepis na ogórki małosolne, które przygotowałam podczas upychania do słoików innych przysmaków. Dziś przepis na moją ulubioną sałatkę z ogórków. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza kiedy mamy pomocników do siekania ogórków i ścierania marchewki:) Idealnie w tą rolę wcielił się mój mąż ze swoim niezawodnym towarzyszem - robotem kuchennym:) Przepis od lat jest wykorzystywany w mojej rodzinie i jak dotąd nikomu się jeszcze nie znudził. Sałatka to połączenie słodyczy z pomidorów i marchewki, oraz pikantności z cebuli i czarnego pieprzu. Jeśli macie jeszcze trochę ogórków i miejsca w spiżarni, to koniecznie wypróbujcie ten przepis, a na pewno nie pożałujecie.

Przepis na sałatkę z ogórków na zimę


Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 7 marchewek,
  • 7 cebul
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyłam i oddalam w ręce męża, który dzięki pomocy robota kuchennego wszystko dokładnie posiekał. Ogórki w plasterki, marchewkę tak jak na tarce jarzynowej, a cebulę w piórka. Ręczne wykonanie powyższych czynności zajmowało mi zawsze dużo czasu, biorąc pod uwagę ilość sałatki, jaką przygotowywałam. Posiekane ogórki posypałam solą i odstawiłam na 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie zagotowałam w garnku olej, ocet, cukier, przecier pomidorowy i do gotującej się zalewy wrzuciłam marchewkę i cebulę. Dodałam 3 liście laurowe i 4 ziarnka ziela angielskiego. Całość poddusiłam przez ok 5 minut i dorzuciłam ogórki. Gotowałam jeszcze przez około 10 minut i przełożyłam do wyparzonych słoików. Ogórki po przygotowaniu trzeba jeszcze pasteryzować przez 15 minut.

Smacznego:)

Osolone i posiekane ogórki
Osolone i posiekane ogórki


Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym
Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym

21 komentarzy :

  1. Ciekawe połączenie :) Nie miałam okazji jeszcze takich próbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne:) koniecznie musisz spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie, ogórki odcisnąć czy nie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można delikatnie odcisnąć, ale ja dodaję zawsze całość razem z wodą:)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis ,jeszcze takich nie robiłam więc zaraz się zabieram do roboty ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa jestem jak smakują - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. to moje ulubione ogórki na zimę - wszystkim smakują, więc warto wypróbować przepis:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A przeciery to jakiej pojemności powinny być?

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś robię wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ile tego pieprzu bo nie umiem znaleźć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daję zawsze na oko - w zależności od tego jaką ostrość chcę osiągnąć. Jedna płaska łyżeczka będzie ok:)

      Usuń
  10. Ja jadłam :))) Koleżanka przyniosła do pracy (tak Kasiu o tobie pisze). Zjadłam cały słoik który miał być dla wszystkich :D są baaaaaardzo smakowite :))

    OdpowiedzUsuń
  11. :) super - bardzo się cieszę i zachęcam do dalszego testowania przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy dodaje sie wodę? I w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodaję tylko wodę, którą puszczą posolone ogórki

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszna pyszna robię już drugi raz pierwsza partia nie doczekała zimy

    OdpowiedzUsuń

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...