Ogórki małosolne |
Sezon na ogórki w pełni i coraz więcej słoików zaczyna trafiać do naszej spiżarni. Przygotowuję najczęściej sałatki, które idealnie sprawdzają się zimą jako dodatek do obiadu. Mam listę swoich ulubionych, które zawsze wychodzą i napełniają zimą brzuszki błogą radością. Pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa bajkę o koniku polnym, który całe lato grał na łące, korzystał z aury i naśmiewał się z pracowitych mrówek, które gromadziły zapasy. Mroźna zima, kiedy ledwo uszedł z życiem przymierając głodem pokazała, że latem warto pomyśleć o przygotowaniu zapasów.
Bajka bajką, ale został we mnie jeszcze ten odruch z dzieciństwa, aby upchnąć do słoika co się tylko da. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby okazało się, że letnie przetwory, nie mają swoich adoratorów i wiernych smakoszy.
Podczas przygotowywania przetworów z ogórków zawsze robię ogórki małosolne, które można pałaszować już następnego dnia. Dodatek świeżych liści owoców sprawia, że smakują nieziemsko, a ich aromat unosi się w całym mieszkaniu. Jeśli macie 10 minut to koniecznie je przygotujcie, a z pewnością dołączą do grona Waszych ulubionych, letnich przekąsek.
Bajka bajką, ale został we mnie jeszcze ten odruch z dzieciństwa, aby upchnąć do słoika co się tylko da. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby okazało się, że letnie przetwory, nie mają swoich adoratorów i wiernych smakoszy.
Podczas przygotowywania przetworów z ogórków zawsze robię ogórki małosolne, które można pałaszować już następnego dnia. Dodatek świeżych liści owoców sprawia, że smakują nieziemsko, a ich aromat unosi się w całym mieszkaniu. Jeśli macie 10 minut to koniecznie je przygotujcie, a z pewnością dołączą do grona Waszych ulubionych, letnich przekąsek.
Przepis na ogórki małosolne
Składniki:
- 1 kg ogórków,
- kilka liści porzeczki,
- kilka liści wiśni,
- kilka liści winogrona,
- liść chrzanu,
- koper,
- korzeń chrzanu,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli kamiennej.
Nasiona kopru włoskiego z bliska |
Czosnek i liście porzeczki, wiśni, chrzanu, winogrona |
Ogórki i wszystkie liście dokładnie umyłam. Na gnie słoika ułożyłam najpierw liście winogron i liść chrzanu. Wsypałam czosnek i dorzuciłam korzeń chrzanu. Nacięte na pół ogórki ułożyłam dość ciasno w słoiku. Zagotowałam wodę i wymieszałam ją z solą. Tak przygotowaną zalewą zalałam ogórki, przykryłam pozostałymi liśćmi i odstawiłam w ciemne miejsce. Ogórki już następnego dnia można podjadać, ale idealny smak osiągają dwa dni po przygotowaniu.
P. S. Można wykorzystać kamionkowe naczynie, ale zwykły słoik też się do tego nadaje.
P. S. Można wykorzystać kamionkowe naczynie, ale zwykły słoik też się do tego nadaje.
Gotowe ogórki małosolne |
Chyba też będę je robić w tym tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, na letnie upały idealnie się sprawdzają:)
OdpowiedzUsuńAkurat za małosolnymi nie przepadam, bo wolę jak dłużej się kiszą w słoiku :) Lubię i kiszone i korniszony i z kurkumą. Każde ogórki w słoikach smakują świetnie. Te domowe są bez porównania lepsze od sklepowych.
OdpowiedzUsuń