|
Pasternak i pietruszka |
Jednym z naszych przysmaków stał się ostatnio pasternak. Od kiedy odkryliśmy jak świetnie smakuje, staramy się wykorzystywać go do coraz to nowych potraw. Niby niepozorne warzywo, podobne z wyglądu do pietruszki, z trudem dostępne na warzywnych targach, zaczyna powoli królować na stołach. Pierwotnie serwowane zwierzętom zostało również docenione przez ludzi, głównie za sprawą swoich właściwości i pysznego słodkawego smaku. Pobudza apetyt, działa moczopędnie, wspomaga trawienie, podawany na ciepło z winem leczy przeziębienie. Więcej na temat pasternaku możecie przeczytać
tutaj
i
tu. Proponuję Wam przygotowanie frytek z pasternaku. Będą z pewnością dużo zdrowsze niż te z ziemniaków i na pewno zaskoczą Was smakiem:)
Przepis na frytki z pasternaku
Składniki:
- 4 duże korzenie pasternaku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka czubrycy zielonej,
- sól.
Wykonanie:
Korzeń pasternaku obrałam i pokroiłam w słupki. Delikatnie natarłam olejem, posypałam czubrycą i solą. Zapiekałam przez około 10 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 160°C. Najlepiej smakują na gorąco:)
Smacznego:)
|
Pasternak i pietruszka |
|
|
Frytki z pasternaku |
|
Frytki z pasternaku przed pieczeniem |
|
Upieczone frytki z pasternaku |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz