Mazurek czekoladowy z daktylami |
Święta za pasem, więc dziś proponuję Wam przygotowanie prostego i szybkiego mazurka czekoladowego z daktylami. Jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, a przy okazji wyczarować coś pysznego - to idealny przepis dla Was. Jeśli pieczenie ciast nie jest Waszą mocną stroną, to tym bardziej powinniście wypróbować ten przepis:) Polecam zwłaszcza tym, którzy będą w pracy aż do piątku włącznie i nie mają czasu na przygotowywanie wyszukanych i skomplikowanych ciast. Przygotujcie mazurka a na pewno nie będziecie żałować:)
Przygotowałam porcję również dla swoich "wierszokletów":) Wiola, Rafał - dzięki:)
Przepis na mazurka czekoladowego z daktylami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka śmietany,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1 śmietanka 30% (250 ml),
- garść daktyli,
- kilka migdałów do dekoracji,
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- łyżka rumu.
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, jajka, cukru, śmietany i proszku do pieczenia zagniotłam kruche ciasto, które włożyłam na 30 minut do zamrażalnika. Następnie ciastem wylepiłam średnią kwadratową blaszkę. Piekłam około 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu odstawiłam ciasto do ostygnięcia.
Do garnka wrzuciłam dwie tabliczki czekolady połamanej na drobne kawałki. Delikatnie podgrzałam i dodałam śmietankę. Całość podgrzewałam na małym ogniu do dokładnego połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji. Wrzuciłam pokrojone daktyle i skórkę pomarańczową. Na końcu dodałam rum i gorącą masę wyłożyłam na ostudzone ciasto. Całość udekorowałam namoczonymi migdałami, skórką pomarańczową i plasterkami skórki cytrynowej.
Smacznego:)
Do garnka wrzuciłam dwie tabliczki czekolady połamanej na drobne kawałki. Delikatnie podgrzałam i dodałam śmietankę. Całość podgrzewałam na małym ogniu do dokładnego połączenia składników i uzyskania płynnej konsystencji. Wrzuciłam pokrojone daktyle i skórkę pomarańczową. Na końcu dodałam rum i gorącą masę wyłożyłam na ostudzone ciasto. Całość udekorowałam namoczonymi migdałami, skórką pomarańczową i plasterkami skórki cytrynowej.
Smacznego:)
Mazurek czekoladowy z daktylami |
Mazurek czekoladowy z daktylami |
Migdałowo - pomarańczowy kwiat z bliska |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz