Domowy biały ser z kolorowym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim |
Dziś przepis dla smakoszy białych serów, którzy stawiają na zdrową żywność. Zamiast kupować gotowy ser, przygotujcie własny, który smakuje o niebo lepiej. Macie pewność, że to co jecie jest świeże i przede wszystkim zdrowe. Dodatki coraz to nowych składników sprawiają, że unikacie nudy w kuchni i za każdym razem przygotowujecie ser, którego wcinanie będzie czystą przyjemnością:)
Przepis na domowy biały ser z kolorowym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim:
Składniki:
- 5 litrów mleka (wykorzystałam wiejskie, ale może być też z mlekomatu),
- kolorowy pieprz,
- czosnek niedźwiedzi,
- odrobina soli.
Wykonanie:
Mleko zlałam do garnka i zostawiłam aby się zsiadło. Następnie podgrzewałam na malutkim gazie przez około 5 minut, 4 razy w ciągu dnia, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W momencie kiedy powstał ser dodałam część kolorowego pieprzu i czosnku niedźwiedziego, przelałam do sitka wyłożonego gazą, tak aby serwatka odciekła. Można skorzystać z chusty serowarskiej, ale zwykła gaza lub pielucha tetrowa też się sprawdzi:)
Sera nie dociskam tylko pozostawiam na około 2 godziny, tak aby dokładnie odciekł. Po wyjęciu z gazy ser delikatnie posypałam solą, resztą kolorowego pieprzu i czosnku niedźwiedziego.
Ser warto trzymać w lodówce na drewnianej desce, owinięty papierem śniadaniowym.
Smacznego:)
Sera nie dociskam tylko pozostawiam na około 2 godziny, tak aby dokładnie odciekł. Po wyjęciu z gazy ser delikatnie posypałam solą, resztą kolorowego pieprzu i czosnku niedźwiedziego.
Ser warto trzymać w lodówce na drewnianej desce, owinięty papierem śniadaniowym.
Smacznego:)
Domowy biały ser z kolorowym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim |
Domowy biały ser z kolorowym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim |
Domowy biały ser z kolorowym pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz