Kakaowe ciasteczka bakaliowe |
Dziś coś słodkiego do popołudniowej kawy. Szybki i prosty przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Można je przygotować w wolnej chwili i z powodzeniem trzymać w szczelnym pojemniku, na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
Przygotujcie koniecznie i zaproście znajomych na kawę - połączycie dwie przyjemności:)
Ciastka świetnie sprawdzają się również jako zdrowa przekąska w pracy lub podróży:)
Przygotujcie koniecznie i zaproście znajomych na kawę - połączycie dwie przyjemności:)
Ciastka świetnie sprawdzają się również jako zdrowa przekąska w pracy lub podróży:)
Przepis na kakaowe ciasteczka bakaliowe:
Składniki:
- 200 dag mąki pszennej,
- 300 dag płatków owsianych górskich,
- 1 kostka margaryny,
- 2 jajka,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka stewii,
- 200 dag suszonej żurawiny,
- 200 dag posiekanych orzechów arachidowych
- 200 dag rodzynek,
- 250 dag łuskanego słonecznika,
- 2 łyżki kakao,
- aromat waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Margarynę zmiksowałam z jajkami. Dodałam mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypałam cukier, stewię, kakao i aromat. Dodałam namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki i żurawinę. Dorzuciłam pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszałam ręką, tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.
Formowałam płaskie ciasteczka, które piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Smacznego:)
Formowałam płaskie ciasteczka, które piekłam około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Smacznego:)
Kakaowe ciasteczka bakaliowe |
Kakaowe ciasteczka bakaliowe |
takie domowe ciasteczka są najlepsze!
OdpowiedzUsuńpotwierdzam i polecam:)
Usuńoj z chęcią bym je spakowała ze sobą do szkoły :) cudowne!
OdpowiedzUsuńświetnie sprawdzają się jako przekąska, więc polecam przetestowanie przepisu:)
Usuń